Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szívmelengető csengettyűk
Az erdei gyermekotthon csengettyűszakköre rendszeresen próbál. Fotó: Filep István

Szívmelengető csengettyűk

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két segítő szakember hatalmas vállalkozásba fogott: az erdei gyermekotthon lakóinak csengettyűszakkört szervezett, az ott tanult műsorukkal pedig Sopron szociális intézményeiben léptek fel.

A csengettyűcsoport szeptemberben alakult hét 8 és 12 év közötti gyermekkel. Mindannyian a megyei gyermekvédelmi központ erdei különleges gyermekotthonában élnek.

– Hosszú út vezetett a műsorig – tudtuk meg Törökné Csorba Erika fejlesztőpedagógustól, a csoport vezetőjétől. – A kicsik mindegyike különösen hátrányos helyzetű, az élet minden területén megsegítésre szorul, magatartászavaros és tanulásban akadályozott. Ezek a mélyen traumatizált gyerekek olyan pszichés és mentális zavarokkal küzdenek, amelyekkel egy felnőtt is nehezen birkózna meg. Vannak közöttük olyanok, akik nevelőotthonból kerültek hozzánk, másokat családból emeltek ki.

A szakkör munkájában Fridrich Tímea önkéntesként vesz részt. A segítő szakemberek célja az, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a sikerélményt, az adni tudás örömét.

– A generációk közötti kapcsolódás elősegítése a célom – folytatta Fridrich Tímea, a Soproni Szociális Intézmény Idősek Nappali Ellátásának vezetője. – Azt tapasztalom, hogy ezekből az együttműködésekből mindegyik fél sokat profitál. Hosszú távon az lenne az optimális, ha az intergenerációs kapcsolódás rendszerben működhetne, beépülne már kora gyermekkortól a pedagógiába, és mindennapjaink részévé válna.

A csengettyűcsoport első fellépése az Eötvös-szakgimnáziumban volt, és már a premier is remekül sikerült. A gyerekek élvezik a szereplést, ellátogattak a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utcai telephelyére és a Balfi úti Idősek Otthonáb, valamint a Soproni Gyógyközpont Gyermekpszichiátriai Osztályára is. A műsort – szabadidejüket feláldozva, önkéntes alapon – hangszerekkel kíséri Görög Emília és Kedmenecz József. 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...