Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Talentum-díjas fiatal
Horváth Zita eddig minden tanévben 7–8 tantárgyból vitt haza dicséretet. Fotó: Németh Péter

Horváth Zita a német hagyományok ápolója

Talentum-díjas fiatal

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Talentum-díjjal ismerte el a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola Horváth Zitának a nemzetiségi hagyományok ápolásáért folytatott tevékenységét. A kisgimnazista rajong a Harry Potter-történetekért.

Ugyan semmiféle német családi gyökerekkel nem rendelkezik, Zita mégis szívügyének tekinti a német nemzet nyelvének és kultúrájának megismerését.

– Most kezdtem meg a tanulmányaimat a Soproni Széchenyi István Gimnázium 7.B osztályában – mesélte. – Itt is emelt óraszámban tanulom a németet, emellett az angol nyelvtudásomat is szeretném fejleszteni. Az idegen nyelvek ismeretét különösen fontosnak tartom annak érdekében, hogy a világ számos országában meg tudjam értetni magam.

Zitának eddig rendkívül jók a tapasztalatai az új iskolájával kapcsolatban: a tanárok készségesek, az osztálytársak pedig befogadóak. Egymás megismeréséhez jó alapot jelentett a fertőújlaki fecsketábor.

– A humán tantárgyak közelebb állnak hozzám, a magyar nyelvet és az irodalmat is kedvelem. A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen országos tizenharmadik helyen végeztem – folytatta. – Sokáig tanár szerettem volna lenni, most már nem vagyok biztos ebben.

Hat évig járt Zita nemzetiségi néptáncra a Fenyő téri iskolában. Húga, Petra ugyanitt folytatja ezt a hagyományt. Zita rendkívül szerény, pedig minden tanév végén 7–8 tantárgyból vitt haza dicséretet. A 12 éves lány a szabadidejében rajzol, olvas és zenét hallgat. Harry Potter-rajongó: előbb mindegyik részt el akarja olvasni, és csak utána nézi meg a sorozat népszerű filmjeit. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...