Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tűztorony, a minden
Medgyesi Zalán szüleivel – a kisfiú igazi rajongója a Tűztoronynak. Fotó: Filep István

Medgyesi Zalánt nagyon érdekli városunk története

Tűztorony, a minden

| Győri-Varga Nóra | Soproni fiatalok

A Tűztorony mellett piros tetős házikó, ablakában karácsonyfa, a város felett hullócsillag és a Mikulás repül, teli puttonnyal – így néz ki idén Sopron karácsonyi üdvözlőlapja, amelyet a 9 éves Medgyesi Zalán rajzolt.

„Gondolkozom, hogy mit rajzoljak…” – mondta Medgyesi Zalán a tanító nénijének, amikor az adventi rajzpályázatra készülődött. „Mi neked a legfontosabb?” – kérdezett vissza Kriszta néni (Mendéné Lajtai Krisztina), és Zalán már kezdte is rajzolni a Tűztornyot. A Tóth Antal EGYMI 9 éves tanulója igazi Tűztorony-rajongó, családjával totyogós kora óta rendszeresen járnak a Fő térre, évente többször felmennek a magasból megcsodálni a várost. – Kisfiamat nagyon érdekli Sopron és a Tűztorony története, a templomok – mesélte Busics Rita, Zalán édesanyja. – Amikor például Pozsonyban jártunk, lelkesen megállapította, hogy az egyik épületnek pont olyan hagymakupolája van, mint a mi Tűztornyunknak.


A város jelképe a kisfiúnak szerencsét hozott: újdonság volt az idei adventi rajzpályázaton, hogy a beérkezett több mint 430 alkotásból kisorsoltak egyet – Zalánét –, amely Sopron idei karácsonyi üdvözlőlapját díszíti.

– Nagyon meglepődtem, amikor mindez kiderült, hiszen én abban a hitben éltem, hogy csak az iskolában állítják ki – folytatta az édesanya. – Aztán Zalán egyszer csak mondta, „Anya, az enyémet is nevezték a pályázatra!”, később pedig jött a telefon az önkormányzattól, hogy ő a szerencsés. Boldogok és nagyon büszkék vagyunk mind.


A kisfiú óvodában még ritkán rajzolt, de ma már szívesen. Amikor az iskolából hazaér, levezetésként, kikapcsolódásként leül és alkot temperával, vízfestékkel, ceruzával. Gyakran rajzolja le azt, amit a tévében lát, majd asztalos édesapjával a garázsban elkészítik, kifaragják. – Zalán mindenre nyitott – zárta Rita. – Szereti a színházat, a zeneiskolában dobolni tanul, rajong a szabadtéri koncertekért, a néptáncegyüttesek fellépésein mindig az első sorban állunk. Karácsonyra saját dobfelszerelést, fúvós hangszereket és egy színpadot kért, amin ő felléphet.

Rita szerint fiának nagyon jó helye van a Tóth Antal-iskolában, ahol minden gyereket számba vesznek, rendszeres dicsérettel ösztönöznek. Mindez jó alapja lehet annak, hogy valóra váljon, amit az igazgatónő beiratkozáskor az édesanyának mondott: „Ez a gyermek még bármi lehet!”…

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...