Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új szakok a Benedeken
– Különösen büszke vagyok a humánökológia képzésünkre, amelyet „zöld egyetemünk” többi karával és egységével karöltve indítunk el – mondta dr. Varga László. Fotó: Filep István

A jelenkor igényeihez igazodva indítják útjára a képzéseket

Új szakok a Benedeken

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Három új szak: sportszervezés, szakoktató, humánökológia is indul a következő tanévtől a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán.

Már megszokhattuk, hogy a Benedek-kar munkatársai mindig valamilyen innováción törik a fejüket. A jelenkor igényeihez igazodva indítják útjára a három új szakot is, melyek várhatóan nagy érdeklődésre tartanak majd számot.

– Hároméves BSC képzésként a Testnevelési Egyetemmel közösen indítjuk el a sportszervezést. Ez lesz az első olyan szakunk, amely sporttudományi területet ölel fel – kezdte dr. Varga László, a Benedek-kar dékánja. – A gyakorlatorientált képzés azoknak a fiataloknak szól, akik a sport világában képzelik el a jövőjüket. Olyan képességeket, kompetenciákat igyekszünk a hallgatókban kialakítani, amelyek alkalmassá teszik őket sportszervezetek, -vállalkozások irányítására, sportprojektek elindítására hazai és nemzetközi szinten.

A szakoktató alapszakot, melynek az elődje a Soproni Egyetem műszakiszakoktató-képzése volt, ugyancsak a szükség hívta életre: a szakképzési centrumok visszajelzései alapján ugyanis a megújult szakképzésben nincs elég szakoktató. Azok pedig, akik ilyen végzettséggel rendelkeznek, rövidesen nyugdíjba vonulnak. A legkorszerűbb pszichológiai–pedagógiai ismereteket közvetítő szak a Dunántúlon teljesen egyedülálló lesz.

– Különösen büszke vagyok a négy féléves mesterszakként induló humánökológia képzésünkre, amelyet „zöld egyetemünk” többi karával és egységével karöltve indítunk el – folytatta a dékán. – Ez a szak nemcsak azért lesz különleges, mert egyedül az ELTE-n működik hasonló, hanem azért is, mert a környezeti kérdéseket a társadalomtudomány oldaláról közelíti meg. A Földünket érintő, egyre súlyosbodó környezeti problémák okaival, a következmények kezelési lehetőségeivel ismerkedhetnek meg itt a hallgatók. Aggasztó állapotban van a Föld. A humánökológusokra azért van óriási szükség, mert olyan szakemberek lesznek, akik az ember felelősségét középpontba állítva képesek a szemléletformálásra, hiszen csak így lehet megmenteni azt, ami még menthető.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...