Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra színpadon a „pacsirták”
Kreták Anna, Varga Luca, Kreták Luca, Élő Csenge és Kasoly Réka moldvai népviseletbe öltözve a nagycenki Széchenyi-kastély erkélyén adta elő a ballagási műsort. A lányok újabb fellépésekre készülnek. Fotó: Soproni Téma-archívum

Újra színpadon a „pacsirták”

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az év végi centenáriumi ballagásra szerveződött a Széchenyi-gimnázium öt jó hangú lányából egy olyan csapat, amelynek tagjai mindannyian néptáncosok. Hárman közülük korábban egy nívós versenyen is szép helyezést értek el.

Varga Luca (10.B), Kreták Anna (12.D) és húga, aki szintén Luca (10.D) már remekül szerepeltek együtt egy iskolai ünnepségen. Élő Csenge (11.D), Kasoly Réka (12.D) és Varga Luca pedig tagja volt annak a nyolcfős csapatnak, amelyik a Tiszán innen, Dunán túl elnevezésű, háromfordulós, országos népdaléneklési versenyen kiemelt arany minősítést érdemelt ki. Így jutott eszébe a ballagási ünnepséget szervező tanárnőknek, hogy álljanak össze a lányok, és adjanak elő egy moldvai csángó dalokból álló csokrot. Mivel a Széchenyi-centenárium alkalmából a ballagást Nagycenken tartották, a csodás hangú, ifjú hölgyek moldvai népviseletbe öltözve a Széchenyi-kastély erkélyén adták elő a dalokat. A diákokat Dukai Éva tanárnő készítette fel.

– Mindegyikünk komoly zenei múlttal rendelkezik – mesélték. – Csenge körülbelül hat éve hegedül, negyedikes kora óta énekel, és tizenhárom éve táncol egy nagycenki egyesületben. Varga Luca szintén hegedül, énekel, és a Pendelyes Néptáncegyüttes tagja. A Kreták lányok a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában néptáncolnak Kapuváron. Luca nagyon szeret énekelni, általános iskolában több népdaléneklési versenyen is indult. Réka már óvodás kora óta néptáncol, öt évig hegedült, és tagja a Széchenyi-gimnázium kórusának is.

Hogy hol láthatjuk a lányokat legközelebb? Október 3-án, a zene világnapján énekelnek majd együtt, október 6-án pedig az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi műsoron is fellépnek.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek