Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Varázslatos kiállítás
Ferencz Amanda Erika szabadidejében nemcsak rajzol, hanem videókat is szerkeszt és animál. Fotó: Németh Péter

Ferencz Amanda Erika színes akvarelleket készít

Varázslatos kiállítás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Szívet melengető érzés, amikor egy egész iskola fog össze egy kislányért, és minden erejével azon fáradozik, hogy a szunnyadó tehetség minél jobban ki tudjon bontakozni.

A Deák Téri Általános Iskolában látható kiállítás így szerveződött: mindenki beleadta a szívét–lelkét. A 15 éves Ferencz Amanda Erika hatodik óta jár ebbe az iskolába.

– Már óvodás korom óta érdekel a rajzolás – mesélte. – A művészeti ágak közül szeretem a zenét és a képzőművészeteket. Ezen belül is megragadott a festészet, a grafika. Eleinte másoltam nekem tetsző fotókról, rajzokról: mindent, ami emberi ábrázolás volt. Érdeklődéssel fordulok még most is a rajzfilmfigurák felé, főként a japán animék tetszenek. Édesanyám felfigyelt a rajzaimra, és még alsós koromban beíratott egy soproni rajz- és festőtanfolyamra. Ekkor készültek a színes akvarelljeim.

– A kiállítás az ellentétekre épül – folytatta rajztanára, Lugosi László. – Amanda remekül bánik a színekkel. Profizmusba hajló, bravúros technikákat használ; mély, elgondolkodtató témákat fogalmaz meg. Ez a felkavaró mondanivaló tükrözi mind a saját nemzedékének a problémáit, mind pedig a saját érzéseit, tapasztalatait.

A lány szabadidejében nemcsak rajzol, hanem videókat is szerkeszt és animál. Próbálkozott már a rajzolt animációk digitalizálásával is. A jövőben ezzel szeretne foglalkozni, ezért úgy tervezi, hogy év végén a Soproni SzC Handler Nándor Technikum grafikus szakára jelentkezik.

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a megnyitón részt vett a Soproni Tankerületi Központ igazgatója és két munkatársa is. 50 000 forintos vásárlási utalványt adtak át Amandának, mellyel nagy örömet okoztak nekünk – tette hozzá Czinder Tamásné, Amanda osztályfőnöke, aki maga keresett idézeteket a kislány képeihez. – Bízunk benne, hogy ha egy szakellátásban részesülő gyermekben felfedezzük az értékeket, rá tud találni a saját útjára, és nem kallódik el.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...