Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Villamosmérnöknek készül
Demján Balázs a Széchenyi István Egyetem villamosmérnök szakán szeretne továbbtanulni. Fotó: Filep István

Demján Balázs az ország legjobb mechatronikai technikusai között

Villamosmérnöknek készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A második helyen végzett az országos Szakma Sztár fesztiválon a mechatronikai technikusok között Demján Balázs. A Vasvilla 13. osztályos diákjának három fordulóban kellett számot adnia a tudásáról.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a szakma kiváló tanulója versenyt (SZKTV) kibővítve az országos szakmai tanulmányi versennyel (OSZTV). A versenyek országos döntőjére Budapesten, a Szakma Sztár fesztiválon kerül sor.

– Az országos válogató a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában volt, ahonnan nyolcan jutottunk tovább, köztük az osztálytársam, Horváth Gergő és én – mesélte Balázs. – A következő forduló szóbeli és gyakorlati részből állt, ahonnan már csak hárman kerültünk be az országos döntőre.

A háromnapos fesztiválon a fiúknak öt standnál kellett feladatokat megoldaniuk. Az első nap 3 feladatát különböző állomásokon hajtották végre: hibakeresés, karbantartás, majd szerelés volt a sorrend.

– Remekül összeállították a feladatokat: gondolkodást igényeltek, de nem voltak megoldhatatlanok – folytatta a fiú. – A második nap két feladata programozás volt. Az első kicsit gyengébben, de a második viszonylag jól ment. Ezek után kételkedtem benne, hogy sikerül-e elérnem a 2. helyezést, de végül meglett, úgyhogy nagyon örültem a zárónapon az eredményhirdetésnek.

A megmérettetéseknek köszönhetően Balázs a mechatronikai technikusi vizsga alól mentesült, és száz többletpontot kap majd a felvételin. Most érettségizett emelt szinten mechatronikai ismeretekből, ugyanis a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök szakán szeretne továbbtanulni.

– A mechatronika rendkívül összetett: gépészetből, informatikából és elektronikából áll – tette hozzá. – Hozzám ezek közül az elektronika áll a legközelebb, ezért választottam a villamosmérnök szakot.

Balázs pneumatika- és hidraulikatanára, Bellák György készítette fel a megmérettetésre.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...