Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zöld egyetem, zöld óvoda
A Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda idén pályázik az Örökös Zöld Óvoda címre. Fotó: Soproni Egyetem

A környezettudatos nevelésnek kiskorban kell elkezdődnie

Zöld egyetem, zöld óvoda

| Pluzsik Tamás | Soproni fiatalok

Zöld egyetem – zöld óvoda – erdei óvoda címmel szakmai találkozóval egybekötött sajtótájékoztatót szervezett a Soproni Egyetem Benedek-kara, a TAEG Zrt., valamint az Erdészeti Tudományos Intézet.

–A pedagógusoknak óriási szerepük van a környezettudatosság formálásában, a fenntarthatósági szemlélet kialakításában, ezért szeretnénk olyan kollégákat kibocsátani intézményünk falai közül, akik e téma iránt kellő érzékenységet mutatnak – hangsúlyozta dr. habil. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kara dékánja. – Fontos, hogy hallgatóink kellő tudással és kompetenciákkal rendelkeznek, nem utolsó sorban pedig tudják annak módszertanát, hogy a kisgyermekek körében ezt a kérdéskört hogyan kell prezentálni. Ez azért is lényeges, mert az óvodáskorban kialakított attitűdök életre szólóak lehetnek, tehát ha egy kisgyermeket rászoktatnak, ránevelnek a környezet, a növények, az erdő tiszteletére, akkor bízhatunk abban, hogy ezekből a gyermekekből környezettudatos felnőttek lesznek.

A Soproni Egyetem gyakorlóóvodája zöld óvoda, ezt a címet a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézménye, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ítéli oda egy szakértői bizottság értékelése alapján. A Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda idén pályázik az Örökös Zöld Óvoda címre is.

Mint megtudtuk, a Zöld egyetem – zöld óvoda – erdei óvoda projekt Magyarországon jelen pillanatban egyedülálló, melybe a kar szeretné bevonni a Tanulmányi Erdőgazdaságot, valamint az Erdészeti Tudományos Intézetet is. Ennek jegyében a sajtótájékoztatón részt vett dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója és dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója is.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...