Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fallabda töretlen fejlődése
Balogh Sándor 2011-ben alakította meg a Soproni Mega Squash Fallabda Egyesületet

A fallabda töretlen fejlődése

| Páder Vilmos | Sport

A soproni fallabda története az 1987-es évre nyúlik vissza, ugyanis akkor adták át a kor egyik legmodernebb sportcentrumát a Lackner Kristóf utca 48. szám alatt. A korszerű intézményben több sportág talált otthonra, köztük a fallabda (squash) is.

A fallabdát két pályán űzhették 1987-ben a gyors labdajáték kedvelői. Az izgalmas sportnak azonban kevesen hódolhattak, mivel Magyarországon akkoriban csak négy helyen, Tihanyban, Budapesten, Sopronban és Bükön volt fallabdapálya. 

A Magyar Fallabda Szövetséget 1989. november 4-én dr. Kaplár F. József, a népszerű sportriporter elnökletével 8 sportvezető – köztük egy soproni – alapította meg. A sportág bölcsőjénél a Soproni Fallabda Club meghatározó szerepet játszott, Czibula Miklós, Kósa Gábor és Németh Márta személyében 3 felnőtt válogatottal büszkélkedhetett az egyesület. Csapatban olyan „nagyágyúk” játszottak soproni színekben (a már az említett játékosokon kívül) mint Babos Csaba, ifj. Zsolnai Miklós és Kiss Gábor.

Sajnos hiába volt a jó szakmai munka, a siker, a gazdasági lobbi erősebbnek bizonyult. A sportcentrumban először megszűnt az egyik pálya, majd a második is, vendéglátóhelyiség lett belőle. A gazdasági döntés, Németh Márta 1992-ben bekövetkezett tragikus halála, valamint Kósa Gábor fővárosba távozása akkora „vérveszteség” volt, hogy rövid időn belül feloszlott a sikeres egyesület.

A sportág dinamikus fejlődése – jelenleg több mint háromszáz pálya van hazánkban – szinte kikényszerítette egy új egyesület megalakulását. Balogh Sándor 2011-ben megalakította a Soproni Mega Squash Fallabda Egyesületet. Az új elnök az Európai Fallabda Szövetség edzőképzése mellett elvégezte a Testnevelési Főiskola edzőképzőjét is. A kitartás, szorgalom és a sok munka meghozta a sikert, rövid idő alatt országosan elismert lett a soproni utánpótlás. U11-es lány korosztályban, valamint U12-es és U13-as fiú korosztályban, illetve az U15-ös korosztályban is listavezetők az ifjú soproni tehetségek. A tudatos munkának köszönhetően felnőtt korosztálya is van az egyesületnek, versenyzőik az országos bajnokságokban sikeresen szerepelnek. Az egyesület edzéseit és mérkőzéseit a Mega Fittness-ben tartja, ahol hétfőtől péntekig folyamatosan várják a fiatal tehetségeket.

Kapcsolódó cikkek