Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hobbitól a versenyzésig
– Egyfajta hiánypótlás volt, hogy a városban meghonosítsuk a röplabdát, ezért nem csodálkozunk azon, hogy népszerű a sportág – nyilatkozta lapunknak Kövesdi Tímea edző.

Népszerű sport: Már hat csapattal működik a SMAFC röplabdaszakosztálya

A hobbitól a versenyzésig

| Rázó László | Sport

Egyre népszerűbb a röplabda városunkban. A SMAFC szakosztálya két csapattal alakult meg három éve, ebben a szezonban pedig már hat különböző együttes szerepelt az egyetemi sportegyesület égisze alatt. Kövesdi Tímea edzővel beszélgettünk.

– Hány játékos és hány csapat tartozik jelenleg a SMAFC-hoz?

– A szakosztálynak jelenleg 109 a szövetségnél igazolt játékosa van, de ez még nem a teljes létszám, hiszen sokan év közben csatlakoztak hozzánk, velünk edzenek, de igazolásuk még nincs. Emellett amatőr sportolóink is vannak, akik szimplán a sportág szeretete miatt járnak edzésekre. Három év alatt óriási fejlődésen ment keresztül a szakosztály, hiszen ma már U11, U13, U15 A és B, U17 és U20-as lánycsapataink is vannak. Összesen négy edző, Bausz Rita, Szalontai Petra, Nagy László és jómagam dolgozunk a fiatalokkal.

– Számítottatok arra, hogy ennyire népszerű lesz a röplabda?

– Egyfajta hiánypótlás volt, hogy a városban meghonosítsuk a röplabdát, ezért nem csodálkozunk azon, hogy népszerű a sportág. Persze kicsit minket is meglepett, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien lettünk. Örülünk ennek, és bízunk abban, hogy még többen jönnek majd edzésekre. A röplabda népszerűségét az is okozza, hogy a kosárlabdával ellentétben nem kontakt sport, azaz nincsenek ütközések a játékban, hiszen mindkét csapat a saját térfelén mozog csak.

– Mennyire szabadidős sport és mennyire eredménycentrikus a röplabda Sopronban?

– Kezdetben inkább a szabadidős jelleg dominált, azonban mára van annyi igazolt játékosunk, hogy már szelektálási lehetőségünk is van, így egyre fontosabb az eredményesség. Amikor elindul egy röplabdacsapat az utánpótlás-bajnokságban, a negyedosztályba kerül. Az U13-as, U15 A-s és az U17-es együttesünk is feljutott a harmadosztályba. Ezek fontos eredmények és visszaigazolások számunkra.

– Mik a terveitek a közeljövőben?

– Jövőre az U20-as csapatunk már nem létezik majd utánpótlás-együttesként, ugyanakkor indítunk egy felnőtt csapatot az NB II-ben. A legtöbb edzést a Berzsenyi Líceum tornatermében tartjuk, az NB II-ben viszont komoly kritériumok vannak, a meccseink várhatóan a Krasznai-csarnokban lesznek, itt kisebb átalakításokat kell végezni ahhoz, hogy másodosztályú felnőtt bajnoki mérkőzéseket lehessen játszani.

– A Hunyadi-iskola udvarán tavaly épült egy strandröplabdapálya. Ezzel mi a célja a SMAFC-nak?

– A strandröplabda egy napjainkban rendkívül népszerű, feltörekvő játék, amely az egész világon egyre ismertebb. A SMAFC-nak külön strandröplabda-szakosztálya is van, tizennyolc igazolt játékossal. Ez egy további lehetőség a sportágban, amely jól egészíti ki az alap szakosztályt. A nyári időszakban sokan járnak a szabadtéri pályára edzeni, ez pedig nekünk, edzőknek is könnyebbséget okoz, hiszen nem két hónapos leállás után kell felvenni ismét az edzések ritmusát a gyerekeknek. Strandröplabdatornákon is rendszeresen vesznek részt játékosaink. A Kovács Rebeka – Hámori Borka páros a II. osztály bajnoka lett tavaly, Tobler Sophia és Hámori Panka diákolimpián szerzett második helyezést, a Hámori Panka – Hámori Borka duó pedig szintén diákolimpián végzett bronzérmes pozícióban.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

50 csapat a szezonban

2024. 06. 12. | Munkatársunktól

Összesen ötven csapat fejezte be a küzdelmeket a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokságban. A 2023/24-es szezonban 697 mérkőzést rendeztek, ezeke...