Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A jövő játékosait neveljük”
Olasz vezetőedzője szerint a Sportdarázs-SMAFC célja elsősorban az, hogy a fiatal játékosok fejlődjenek. Fotó: Németh Péter

„A jövő játékosait neveljük”

| Munkatársunktól | Sport

Tizenöt évet dolgozott a Familia Schio együttesénél a Sportdarázs–SMAFC jelenlegi olasz vezetőedzője. Giustino Altobelli Honti Kata közvetítésével került Sopronba. A női amatőr NB I. piros csoportjában jelenleg a 16 csapatos mezőny 14. helyét foglalja el a soproni együttes.

– Milyen szakmai életút előzte meg a soproni szerepvállalását?

– Olaszországból, Szicíliából származom. Hét évig másodedzőként dolgoztam az első osztályú Priolo együttesében, majd tizenöt évet töltöttem az euroligás Schiónál, rengeteg címet nyertem vele. Kétszer jutottunk be az Euroliga nyolcasdöntőjébe és egyszer az Európa Kupába is. Voltam az U18-as olasz válogatott vezetőedzője, és a felnőtt válogatott szakmai stábjának tagjaként is dolgoztam. Azért jöttem Sopronba, mert a klub nevében megkeresett Honti Kata, aki két–három éven keresztül a játékosom volt a Schióban. Megmutatták nekem az akadémia projektjét. Úgy éreztem, Sopronban jó lehetőség van arra, hogy az utánpótlásban dolgozzak, és kinevelhessük a jövő játékosait.

– Milyen elképzelésekkel indultak neki az idei bajnokságnak?

– Ez a bajnokság arra való, hogy felépítsük a játékosainkat, és hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak arra, hogy a felnőtt bajnokságban játszhassanak. A mérkőzések eredménye lényegében nem fontos, a jövőre készítjük fel a lányokat.

– Mi a csapat célja?

– A lényeg, hogy a lányok fejlődjenek, és tapasztalatot szerezzenek. A célunk ebben a bajnokságban az, hogy a nyerhető meccseket megnyerjük, de ehhez az kell, hogy a teljes keret a rendelkezésünkre álljon az edzéseken, ami nem mindig van így, mert a lányok több fronton is teljesítenek.

– Hogy látja, mennyire erős idén a piros csoport?

– A csoport színvonala jó lenne, ha mindig minden csapat a legerősebb keretével állna ki. Azonban sok olyan játékos van, akire még utánpótlásszinten számít a korosztályos csapata, ezért egy mérkőzés előtt sem tudhatjuk, hogy ki, milyen összeállításban érkezik. Azt gondolom, hogy a tabella nem a valódi erőviszonyokat tükrözi.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek