Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagybetűs bajnok

A nagybetűs bajnok

| Munkatársunktól | Sport

Először a betegséggel vívott küzdelmét nyerte meg, majd a szervátültetettek tollaslabda országos bajnokságán győzött kategóriájában a soproni Varga Krisztina.

Küzdeni tudás, humorérzék és mindenekelőtt a család mindenen átsegítő ereje – összegzi a csontvelőtranszplantált Varga Krisztina gyógyulása történetét. Öt évvel ezelőtt hónapokig tartó 40 fokos lázzal küzdött, amelynek az okát nem sikerült diagnosztizálni. Közben Szombathelyre került az infektológiai osztályra, ahol kétszer került intenzívre. Minderről fél évtized elteltével is csak könnybe lábadt szemekkel tud mesélni. Sokáig úgy tűnt: az ismeretlen betegség magával ragadja. Végül az őt kezelő doktornő az utolsó utáni pillanatban rájött: egy nagyon ritka – világviszonylatban tíz esetet ismer az orvostudomány – bakteriális betegség támadta meg, ezek után kezdődhetett meg a gyógyító kezelés. Közben az immunrendszere teljesen „padlóra került”, a csontvelő-transzplantáció nélkülözhetetlenné vált. A vizsgálatok után kiderült, hogy az egyik bátyja alkalmas a szervátültetésre. A sikeres műtétet steril környezetben töltött 3 hónap követte.

– Nagyon gyenge voltam, öt métert sem tudtam gyalogolni – emlékszik vissza Krisztina. – Aztán egyszer az otthoni pihenés közben rátaláltam a magyar szervátültetettek közösségi oldalára, ahol magával ragadtak a fotók, a történetek olyan transzplantáltakról, akik a leglehetetlenebb helyzetből nem csupán felépültek, de versenyszerűen sportolni kezdtek. Régebben kosárlabdáztam, de a szervátültetetteknél nem engedélyezett a kontaktsport, így találtam rá a gyerekkoromban szeretett, ám azóta nem művelt tollaslabdára.

Krisztinát a felkészülésben edzőpartnere, Szabó László és Kiss László, a Lővér Asztalitenisz és Tollaslabda SE elnöke segítette, aki szerint igazi tehetség a sportoló: – Mindössze két hónapunk maradt a felkészülésre. Rajtunk kívül egyesületünk több tagja is részt vett az edzésmunkában. Krisztina óriási akaraterővel, szorgalommal naponta jött edzeni, hogy elérje a célját, és az amatőr kategóriában jól szerepeljen a versenyen. Fejlődését, kitartását egyesületünk minden tagja csodálja. Hihetetlenül motiváló a példája.

Az aranyérem újabb inspirációt nyújtott Krisztinának: naponta edz, készül a jövő évi oxfordi Európa-bajnokságra. Mint meséli: erőt kapott a tollasozástól lelkileg, fizikailag és a közösséghez tartozás semmihez sem hasonlító örömét.

Kapcsolódó cikkek