Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Tigrisek 25 éve

Sikeres évtizedek állnak mögöttük

A Tigrisek 25 éve

| Munkatársunktól | Sport

Idén szép jubileumot ünnepelhet a Soproni Tigrisek SE. Az egyesület 1997-ben alakult, tehát 25 éves. Nagy Tamás alapítóelnök azt mondta: nagyon sikeres időszakokat éltek meg, alapvető céljaik pedig mára sem változtak.


– Hogy kerültél kapcsolatba a kosárlabdával, mióta tart a „szerelem”?

– Már általános iskolában beleszerettem ebbe a csodálatos játékba, két osztálytársam is kiválóan kosarazott, nagyon felnéztünk erre a két fiúra. Később sokat jártunk édesapámmal a SMAFC meccseire, ezek olyan élmények voltak, amelyek egy életre meghatározóak. Az iskola elvégzése után Weisz Feri bácsi hívott az akkor SSE-hez, hogy legyek intéző, én pedig örömmel mondtam igent. Így kerültem a soproni kosárlabdaélet sűrűjébe, aztán a rendszerváltozás után megalakult az SKC, amelynek az alapító közgyűlésén ott voltam. Felejthetetlen évek jöttek, a sportcentrum igazgatója voltam, illetve az SKC elnöke is.

– Mikor alakult meg a Soproni Tigrisek SE és milyen céllal?

– Ez elsősorban a tehetséges gyerekeknek köszönhető: huszonöt éve a baráti társaságom tagjai közül többünknek is épp iskolás korba léptek a gyermekei, ezért arra gondoltunk, hogy összetoborozzuk és egy csapatba gyűjtjük őket. Ez volt a Tigrisek első csapata. Később, 1997-ben hoztuk létre az egyesületet, amely aztán egyre komolyabb utánpótlásbázissá vált. Nagyon sok gyereket tudtunk „felépíteni”, kiváló edzői gárdával dolgoztunk, elég, ha csak néhány nevet említek: Bakk László, Németh ­Lehel, Pálla Zoltán vagy Balogh Márton mind első osztályú szakemberek. A játékosok közül pedig Vesztergom Zsoltot emelem ki, aki felnőttként úgy nyert bajnokságot a Szolnokkal, hogy meghatározó játékos volt a csapatban.

– Hol tart most a Soproni Tigrisek SE?

– Az idei évben a kerekesszékes csapatunk negyedik bajnoki és szintén negyedik kupagyőzelmét ünnepelhette sorozatban. Ez azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a Covid megnehezítette a mi életünket is: egy játékosunk elhunyt, ketten pedig felhagytak a kosárlabdázással. Két vajdasági játékossal erősítettük a keretet. A felnőtt NB II-es csapatunk a középmezőnyben végzett az idei szezonban, gyakorlatilag egy baráti társaság az együttes, nem is célunk feljebb lépni. Az utánpótlásbázisunk rendkívül széles, talán sosem kosaraztak annyian a Tigriseknél, mint most. Idén az U14-es csapatunk kiemelkedően szerepelt, a felsőházba jutott, a legjobb 32 csapat közé. Az U16-osaink még erre is rátettek egy lapáttal, hiszen a B döntőben másodikak lettek.


– Mi a Tigrisek SE célja jelenleg?

– Továbbra is az, hogy minél több fiatallal szerettessük meg a kosárlabdát, a sportot, hogy ezáltal egészségesen fejlődjön testileg–lelkileg egyaránt. Az egykori gyermek Tigrisek ma már réges-rég felnőttek, sokan közülük élsportolók vagy tömegsportolók, edzők lettek. Ilyen kiváló szakembereket, sportolókat szeretnénk képezni a jövőben is. A mottóm sem változott: „Ha rövid távra gondolsz, ültess rizst, ha hosszabb távra, ültess fát, ha még hosszabb távra, akkor nevelj embert!”.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.