Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A válogatott új otthona
A Puskás Aréna a pénteki átadás előtt Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A válogatott új otthona

| Pluzsik Tamás | Sport

Az uruguayi labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte a magyar csapatot a Puskás Aréna pénteki avató mérkőzésén, melyet telt ház, 65 114 néző előtt rendeztek.

Felejthetetlen emlék marad számomra, hogy ott lehettem az új Puskás Aréna megnyitóján. Egy kis emlékezésre, időutazásra is lehetőséget adott nekem ez az alkalom, hisz 57 évvel ezelőtt, 1962. április 18-án is ott voltam a Népstadionban Bozsik „Cucu” búcsúmeccsén, amikor a magyar válogatott szintén ­Uruguay ellen játszott. Csakúgy, mint most, akkor is nagy kincs volt egy belépőjegy, pedig a telt ház abban az időben nyolcvanezer nézőt jelentett. Ma is fújom a magyar válogatott összeállítását: Grosics, Mátrai, Mészöly, Sárosi, Solymosi, Sipos, Farkas, Bozsik, Albert, Tichy, Fenyvesi dr. A végeredmény 1:1 lett, a 100. válogatottságát ünneplő Bozsik rúgta az egyenlítő gólt. De vissza a mába: emlékképeket idézve a fiammal együtt sietős léptekkel igyekeztünk a Stefánián, hogy időben odaérjünk a nemzeti színekben pompázó, fantasztikus architektúrájú Puskás Arénába.

Egy órával a meccs kezdete előtt már kis híján telt ház volt. Igen, számomra megható és felemelő érzés volt, fogalmazhatok úgy is, hogy ihletett pillanat, amikor a felvidéki gyerekekkel hatvanvalahány ezren felállva, együtt énekeltük a Nélküled című dalt, majd ezt követően, a stadion történetében először a magyar Himnuszt. Fantasztikus hangulat, csodálatos élmény. És még valami: az ünnepélyes megnyitón a Puskás Aréna vadonatúj zöld gyepén néhány percre ott volt Sopron, ugyanis pályára szólítottak néhány egykori híres labdarúgót, közöttük a 19-szeres válogatott, pályáját a Soproni Textilesben kezdő Csapó Károlyt is. Ezzel a meglepetéssel volt teljes és valóban felejthetetlen számomra ez az este, még azzal együtt is, hogy kikaptunk Suarezéktől.

Hivatalosan is átadták a Puskás Arénát 

A kezdő sípszó előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepélyesen elbúcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt. A megnyitó elején számos korábbi férfi és női válogatott labdarúgót szólítottak a gyepre, szintén besétált a pályára a legidősebb, még élő magyar válogatott labdarúgó, a 92 esztendős Raduly József. A Magyarország–Uruguay mérkőzés kezdőrúgását Gera Zoltán, valamint a 93 esztendős Nyikita Szimonjan végezte el. Az uruguayi labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte a magyar csapatot. A világranglistán ötödik dél-amerikai rivális Edinson Cavani és Brian Rodriguez találataival bő húsz perc alatt kétgólos előnyre tett szert, majd a 24. percben Szalai Ádám lőtte az új stadion első magyar gólját, amellyel a végeredményt is beállította. A Puskás Arénában a jövő évi Európa-bajnokságon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek