Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A védekezésre koncentrál
– Új trénerünk nagyon nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, ha az ellenfél támad, nem szabad hibázni, ez alap a játékunkban – nyilatkozta lapunknak Sitku Márton (15-ös mezben). Fotó: Németh Péter

Sitku Márton: Sokszor tudtunk győzni, jó szériába kerültünk

A védekezésre koncentrál

| Munkatársunktól | Sport

Rengeteget dolgozik azért, hogy még több lehetőséget kapjon és meghatározóbb játékos legyen Sitku Márton. A Sopron KC kosárlabdacsapatának 23 éves erőcsatára azt mondja: későn érő típus, sok lehetőség van még benne.

– Az idei szezonban volt, hogy sok játékperc alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtottál, és több olyan meccs is akadt, amikor csak néhány percet kaptál. Mi az ingadozás oka?

– A szezon elején nem sok játéklehetőséget kaptam, aztán ez később változott, voltak olyan meccsek, amivel magam is elégedett voltam. Az új edző, Gasper Potocnik első mérkőzésén sajnos megsérültem. Utána viszont láthatóan számított rám a tréner, és igyekeztem jó játékkal meghálálni a bizalmat. Az utóbbi meccseken megint kevesebb játékperc jutott nekem, de ennek lehetnek taktikai okai is: például többször játszottunk két 5-ös centerrel a Kaposvár ellen, 3–2-es zónát védekeztünk, amikor a két magasemberünk van a palánkhoz közel a védekezésben. Ilyenkor nyilván kevesebb lehetőség jut a külső, magasabb játékosoknak.

– A csapatnak jól megy, az utóbbi időszakban több volt a győzelem, mint a vereség.

– Valóban, és ennek akkor is teljes szívvel tudok örülni, ha kevesebb lehetőségem van egy-egy meccsen. Új trénerünk nagyon nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, ha az ellenfél támad, nem szabad hibázni, ez alap a játékunkban. Én is nagyon koncentrálok a védekező feladataimra. Úgy gondolom, hogy ennek a taktikának köszönhető, hogy sokszor tudtunk győzni, jó szériába kerültünk.

– 23 éves vagy, nagyjából ott tart a pályafutásod, amit reméltél 18–19 évesen?

– NB I. A csoportos játékos lettem, alapvetően ez volt a célom egészen fiatal felnőttként is. Ugyanakkor későn érő típus vagyok, Nyíregyházán a B csoportban is a negyedik szezonban lettem igazán meghatározó játékos. Nagyon sok munkát fektetek abba, hogy még jobb kosaras váljon belőlem, és sokkal többet várok magamtól a következő években.

– A testvéred, Sitku Zsuzsanna és a barátnőd, Varga Alíz is bekerült az olimpiai kvalifikációs torna szűkített keretébe. Extrán drukkolsz nekik?

– Természetesen! Zsuzsinak kiemelkedő szezonja van, óriásit fejlődött a játéka az utóbbi évben, gyakorlatilag berobbant az A csoportba. ­Alíz pedig már korábban is bizonyított a válogatottban, nem lepődtem meg, hogy mindketten bekerültek a szűkített keretbe. Ahogy az edzések és a meccsek engedik, természetesen én is ott szeretnék lenni a lelátón és szurkolni a lányoknak, a magyar válogatottnak, hiszen mégiscsak egy olimpiai szereplés a tét!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Nyolcas a leendő bajnoktól

Nyolcas a leendő bajnoktól

2024. 06. 19. | Papp Győző

A Soproni Ünnepi Hetek egyik legérdekesebb sporteseményét 1964-ben július 8-án rendezték. A tokiói játékokra készülő magyar labdarúgó olimpiai keret a...