Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vízben is otthon vannak
Deák Leventének Hauer Péter az edzője, Bausz Lizának Vass Anita és Kókai Zsolt. Fotó: Németh Péter

Bausz Liza és Deák Levente: Két fiatal soproni úszótehetség

A vízben is otthon vannak

| Rázó László | Sport

Novemberben rendezték városunkban a dr. Csik Ferenc emlékversenyt. A soproni fiatalok két legeredményesebb úszóját, a 10 éves Bausz Lizát és a 17 esztendős Deák Leventét kérdeztük a sportágról, sikerekről és terveikről.

– Mióta foglalkozol úszással, miért ezt a sportot választottad?

Bausz Liza: 8 hónapos koromtól babaúszásra jártam, körülbelül 2 éves korom óta Vass Anitánál úszok. Tavaly kerültem át a versenyző csoportba.

Deák Levente: Már kiskoromban is jártam úszni, de nem versenyszerűen, nem is szerettem csinálni, talán kicsit lusta is voltam, így csak tengődtem. Akkoriban más sporton is gondolkodtam, de az ízületeim miatt kénytelen voltam a vízben maradni. Nem túlzás kijelenteni: egy nap elkezdett zavarni, hogy akikkel egy csoportban úszom, megvernek, így elkezdtem hajtani, és onnantól minden edzésen odatettem magam.


– Melyik eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb, milyen sikerekkel zártad a dr. Csik Ferenc emlékversenyt?

B. L.: Ausztriában a 20. Internationaler Simmeringer Delphincupon szerzett kupára vagyok a legbüszkébb. Az emlékversenyen 9 versenyszámban indultam, ezeken 12 érmet szereztem.

D. L.: Eddig a serdülő, illetve ifi korosztályban, 200 méter hátúszáson elért országos bajnoki harmadik helyre vagyok a legbüszkébb. Számomra a dr. Csik Ferenc emlékverseny egy meglepően sikeres megmérettetés volt, nem számítottam ilyen eredményekre, hiszen a verseny előtt formába hozás sem volt. Ennek ellenére szerintem elég jó időket úsztam ahhoz, hogy jó helyről tudjak a korosztályos bajnokságon rajtolni.

– Milyen további elképzeléseid vannak az úszással, hová szeretnél eljutni a sportban?

– B. L.: Nagyon szeretek úszni és versenyezni, ez kiváló szabadidős elfoglaltság. Azt még nem tudom, hogy a későbbiekben milyen szinten fogok sportolni, de idővel kiderül.

– D. L.: Kiemelkedő szintre akarok eljutni, ami világversenyeket jelent. Úgy érzem, megvan bennem minden, ami ehhez szükséges, és megteszek mindent céljaimért. Később is a sport közelében szeretnék maradni sportpszichológusként vagy úszóedzőként. Ugyanúgy, mint az a vízben, a parton is maradandót szeretnék alkotni.


– Mi a célod, miben kell még fejlődnöd?

– B. L.: Szeretnék jövőre az országos cápabajnokságon érmet is szerezni, idén csak oklevelet sikerült elérnem.

– D. L.: Ha belekezdenék ennek a felsorolásába, egy cikk kevés lenne, de amire most különös figyelmet fogunk fordítani, az az erő és a robbanékonyság. Talán erre van most a legnagyobb szükség. Mindemellett természetesen nem hanyagoljuk a technikát sem. Illetve egy sportolónak nemcsak fizikailag kell a csúcson lennie, hanem fejben is, ezen is még sok mindent lehet javítani. Véleményem szerint mindig lehet valamit jobban csinálni, így a lehetőségek száma, hogy miben fejlődjünk, végtelen.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sikeres alpesi síelők

Sikeres alpesi síelők

2024. 03. 06. | Munkatársunktól

A múlt hétvégére a Semmeringre tervezett óriás-műlesikló verseny az enyhe időjárás miatt elmaradt, ennek ellenére bőven volt lehetőségük a versenyzésr...