Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amatőrök profi mentalitással
– Az edzések és mérkőzések menedzselése is embert próbáló feladat – mondta Farkas Dávid vezetőedző. Fotó: Németh Péter

Farkas Dávid: Erőn felül teljesítettünk, nagy bravúrnak érzem a bronzot

Amatőrök profi mentalitással

| Rázó László | Sport

A tavalyi, bravúros negyedik helyezést is túl tudta szárnyalni a SMAFC 1860 Soproni Egyetem férfi kosárlabdacsapata: idén bronzérmet szerzett az NB I. B zöld csoportjában. Farkas Dávid vezetőedző értékelte az évet.

– Tavaly negyedik, idén harmadik lett a SMAFC az NB I. B zöld csoportban. Minek köszönhető az előrelépés és a bronzérem megszerzése?
– A tavalyihoz hasonlóan idén is azzal a mentalitású csapattal vághattunk neki a szezonnak, amely vevő volt a velem való közös munkára, és közel áll ahhoz a szellemiséghez, melyet képviselek. Távozóink helyére pedig olyanok kerültek – Tóth Dániel, ­Rátvay Tamás –, akik maximálisan beleillettek ebbe a képbe. Napról napra, hétről hétre egy hajóban evezve egy irányba haladtunk, úgy gondolom, ez a legfontosabb, mielőtt bármilyen szakmai kérdésbe belemennénk. Erre a legjobb visszajelzés a bronzérem megszerzése, amely méltó lezárása volt egy kétéves időszaknak.

– Az idény elején számítottál arra, hogy érmet szerezhet a csapat?
– Őszintén megvallva? Nem! Titkon persze bíztam abban, hogy sikerül újra bekerülni a legjobb nyolc, majd a négy közé. Azonban sok nehézséggel is szembe kellett néznünk, épp ezért a kemény munka és a nagy kitartás mellett egy kis szerencsének is kellett kísérnie az utunkat.

– Mi volt az alapvető különbség a két szezon között?
– Az alapszakaszban nagyjából hasonlóképpen haladtunk. Hazai pályánk nagyon erős volt, megvertük a két későbbi döntős csapatot is. Ugyanakkor idegenben kevés alkalommal tudtunk ütőképes felállásban szerepelni. Emellett február közepétől egy elég erős hullámvölgybe kerültünk, melyből nem is tudtunk március végéig kikecmeregni, és csak a hatodik helyen zártunk. Ez azt jelentette, hogy már a rájátszás első körétől pályahátrányból kellett küzdenünk. A negyeddöntőben és a bronzpárharcban is 0–1-ről fordítottunk, tehát a nyomás sokszor rajtunk volt, de jól vettük az akadályokat. Tavaly harmadik helyen fejeztük be az alapszakaszt, mely pályaelőnyt eredményezett, így kisebb nyomás volt rajtunk.

– A SMAFC-nál amatőr státuszú kosárlabdázók játszanak. Mennyire befolyásolta a bajnokságot, hogy egyáltalán nem abban a felállásban játszott a csapat idegenben, mint otthon?
– Hazai pályán többször ki tudtunk egészülni és komplexebb felállásban játszani. Többféle stratégiát és szerkezetet, valamint nagyobb rotációt is jelentett mindez. A SMAFC-os játékosok valóban amatőr státuszúak, ugyanakkor a csapatom hozzáállása és befektetett energiája rendkívül profi volt. Az U18-as bajnokságban szereplő fiatal játékosok is óriási segítségünkre voltak, ám nekik saját csapatukon kívül az iskolában is helyt kellett állniuk. Az idősebbek közül többen egyetemre járnak, vagy munka mellett kosaraznak, így az edzések és mérkőzések menedzselése is embert próbáló feladat. Ebben nagy segítségemre volt Pethő-Klemencsics Nikolett technikai vezető.

– Juthat még ennél is feljebb az egyetemi csapat?
– Először is szeretném megköszönni dr. Fábián Attilának, a Soproni Egyetem rektorának, valamint Horváth Józsefnek, a SMAFC elnökének azt a töretlen bizalmat, amit kaptam tőlük. A felnőtt- mellett az U20-as csapat vezetőedzője is én vagyok. A fiatalokkal már a hetedik szezont zártuk le, kétszer kerültünk országos döntőbe, szereztünk 7. helyezést is. Óriási megtiszteltetésnek veszem, hogy egy ilyen nagymúltú egyesületnek lehetek a vezetőedzője, úgy érzem, a csapatnak és szurkolóinknak nagy boldogságot szereztünk ezzel a bronzéremmel.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

50 csapat a szezonban

2024. 06. 12. | Munkatársunktól

Összesen ötven csapat fejezte be a küzdelmeket a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokságban. A 2023/24-es szezonban 697 mérkőzést rendeztek, ezeke...