Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amikor megremegett a mikrofon
Tóth István – futballberkekben Totya – élete összefonódott az SLC-vel.

Tóth István volt az SLC ügyvezető elnöke, technikai vezetője, a meccseken szpíker is

Amikor megremegett a mikrofon

| Papp Győző | Sport
Idén harminc éve, hogy a soproni labdarúgás történetének első élvonalbeli csapata, az SLC felkerült a legmagasabb osztályba. Szeretnék méltó módon megünnepelni a jeles évfordulót, ennek érdekében szervezőbizottság alakul. Ebből azonban hiányzik majd egy arc…

A legendás Tóth István – futballberkekben mindenkinek csak Totya – ott bábáskodott már az SLC megszületésénél. Ezt követően is végig a csapat mellett maradt, igaz, a beosztásai gyakran változtak: volt ügyvezető elnök, technikai vezető és a mérkőzések alatt hangosbemondó is. Mindig lehetett rá számítani, úgy mondta, ő a klub mindenese.

– Egy ember életében általában egyszer adódik, hogy csapatával feljut az NB I-be. Ráadásul ez Sopronban sporttörténeti esemény volt. Ki tudná feledni azt az euforikus hangulatot, amit a Diósgyőr elleni csodálatos győzelem és a feljutás okozott? Olyan hirtelen jött minden, hogy a nevezési díjat is elfelejtettük befizetni az NB I-re, és ha a liga nem vállal kezességet értünk, nem is tudtunk volna indulni. Ma is könnybe lábad a szemem az emlékezéstől, ha az első NB I-es gólunkra gondolok. Tízezer ember előtt Borsos lőtte be az Újpestnek, és alig tudtam bemondani. Két kézzel fogtam a mikrofont, annyira remegett a kezem. Nagyszerű érzés volt az is, amikor a Ferencváros ellen vezettünk az Üllői úton, és a gólt élőben közvetíthettem az egyik helyi rádióban – idézte fel az emlékeit egykoron.

A játék kedvéért anno összeállította Sopron álomcsapatát, hogy ne legyen sértődés, szinte minden posztra két embert jelölt: Horváth Gy. (Eller) – Lipót (Horváth I G.), Drázsnyák (Pásztor), Huber (Vámos), Gosztola (Nagy L.), Horváth L., Deák G. (Füzi), Borsos (Szalai L.), Pánczél (Deák Zs.), Bogáti, Varga (Dercsár).

A harmincéves ünnepség megszervezésében sajnos már nem vállalhat szerepet, 2020-ban, hetvennyolc éves korában ugyanis az égi futballpályákra költözött. 

Kapcsolódó cikkek

Önálló Zimankó kupa

Önálló Zimankó kupa

2023. 01. 25. | Munkatársunktól

Két különálló versenyt is rendezett a SMAFC tájfutó szakosztálya az óévben és az új évben: a korábban Mirelit–Zimankó (MiZi) kupa néven ismert verseny...