Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az NB I. küszöbén állt a SFAC
Soproni II József a SFAC 1940-es tablója előtt.

A sportközvélemény a soproniakat tartotta esélyesebbnek

Az NB I. küszöbén állt a SFAC

| Papp Győző | Sport

1940 nyarán Sopronra rámosolygott a szerencse: a SFAC labdarúgócsapata a második helyen végzett az NBB dunántúli csoportjában, és mivel az előző évadban az élvonalban szereplő Hungária és a Bocskai FC sem tudott indulni a legjobbak között, az MLSZ osztályozót írt ki a helyükre.

Ezen a második jogán a piros-fehérek is részt vehettek, az első körben az alföldi csoportból a MÁVAG-gal kellett megmérkőzniük az NB I-be jutásért. Augusztus 11-én semleges helyszínen, Győrben rendezték meg a rangos összecsapást. Sopronból háromszázan jelezték, hogy a helyszínen buzdítanák a kedvenceiket, az akkori viszonyok között azonban nem tudták megszervezni a különvonatot. A klub vezetőinek viszont sikerült elérniük, hogy a vasárnap délelőtt Sopronból induló sebesvonathoz két plusz kocsit csatoljanak, s így 150 lelkes szurkoló elkísérhette Győrbe a csapatot.

A sportközvélemény a gólerős csatársorral rendelkező soproniakat tartotta esélyesebbnek, ezt erősítette Maróthy Sándor edző kijelentése is: „Mindent elkövetünk, hogy a 40 éves SFAC-nak megszerezzük az NB I-be jutást.”.

Amikor a csapatok vonultak ki a pályára, akkor derült ki, hogy mindkét fél piros mezt vett fel. Végül a soproniak öltöztek át, és az ETO zöld-fehér szerelésében ez a tizenegy futott ki a pályára: Balogh – Salamon II, Fekete – Soproni I, Serényi, Murányi – Soproni II, Németh, Salamon I, Viktora, Sebes.

A SFAC kezdett jobban, igyekezett sokat foglalkoztatni két ászát, Soproni II-t és Salamon I-t, a MÁVAG védelme azonban jól állt a lábán. Az első félidő végéig nem is született gól. A szünet után húsz perc elteltével viszont némi meglepetésre a fővárosi gárda szerezte meg a vezetést: Seffelin három embert is kicselezett, és laposan bombázott a bal sarokba. Szűk negyed óra múlva a tisztán maradt Padányi kettőre növelte a MÁVAG előnyét. A SFAC csak a meccs utolsó percében tudott szépíteni: Fáczán luftot rúgott és el is esett, a labda így Soproni II elé került, ő pedig a kifutó Országh kapus mellett a hálóba lőtt. Többre már nem maradt idő, a 2–1-es vereséggel a SFAC kiesett, a MÁVAG pedig a következő fordulóba léphetett tovább.

Sopronban ezzel hosszú időre elszálltak az NB I-es álmok.

Kapcsolódó cikkek