Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az NB II-ben az SSE csapata
A Soproni SE megalakulása után az NB II-ben szerepelt a csapat. Fotó: Tremmel Teofil gyűjteménye

A Textiles és az SKSE játékoskeretéből jött létre a Soproni Sportegyesület

Az NB II-ben az SSE csapata

| Papp Győző | Sport

Sopron sporttörténetében meghatározó dátum volt 1978. május 4. Hét szakosztállyal ekkor alakult meg a Soproni Sportegyesület. A városi koncepció alapján egyesíteni akarták az erőket, hogy minél ütőképesebb klub jöjjön létre.

Labdarúgásban még javában tartott az 1977/78-as idény. Az NB III. nyugati csoportjában a Textiles a 13. helyen végzett, a bajnokság átszervezése miatt azonban osztályozót játszhatott az NB II-be jutásért – az SKSE a 19. helyen zárt, és ezzel kiesett.

Az osztályozó első mérkőzését 1978. július 1-jén rendezték Sopronban.

„Ma délután négy órakor az STC pályán a soproni labdarúgás fejlődését minden bizonnyal évekre meghatározó párviadal kezdődik a Körmendi Dózsa FMTE és a soproni Textiles labdarúgói között. A tét nem kicsi: a két találkozó összesített győztese ősszel a magyar labdarúgás második vonalában szerepel. Az STC játékosai most már nem kizárólag a klub, hanem Sopron sporttársadalmának képviseletében is lépnek pályára. Kívánatos lenne, ha teljes erővel zúgna szombaton a »Hajrá STC«, mert éppen a sportszerű buzdítás az, ami a legutóbbi időkben hiányzik a soproni pályákról” – írta a Kisalföld.

Poór Lajos edző abban bízott, hogy a hazai mérkőzésen meg tudják teremteni a továbbjutás feltételeit. Ez végül sikerült is, miután 2500 néző előtt a Textiles 4–0-ra legyőzte a Körmendet. A gólokat Németh I (2), Németh II és Molnár szerezte. A végig többet támadó és gólra törőbben játszó Textiles ilyen különbséggel is megérdemelten nyert.

A visszavágón zuhogó esőben 2–2-es döntetlen született. Textiles néven az utolsó csapat ez volt: Mészáros–Pete, Turner, Kiss, Horváth G., Kovács (Fendrik), Deák, Németh II, Németh I, Molnár, Kristály (Rédecsi). Soproni részről Molnár és Kiss volt eredményes.

Ezzel a mérkőzéssel a Textiles megszűnt, és vele együtt az SKSE is. A két klub játékoskeretéből és az érkezett erősítésekből létrejött az SSE, a vezetőedzője Mathesz Imre lett.

Az NB II-ben az első mérkőzést Répcelakon ez a csapat vívta: Babos–Lipóth, Huber, Kiss, Horváth G. – Németh I, Princzes (Pete, 60.), Braunmüller–Deák, Molnár, Pánczél (Tischler, 74.). Több száz soproni szurkoló kísérte el a csapatot, de gólt nem láthatott, ahogyan egy hét múlva a Bécsi út 4000 nézője sem a Komló ellen. A harmadik fordulóban az Ajkai Alumínium ellen Huber szerezte az SSE történetének első gólját, de pontot sem ért, mert 2–1-es vereség lett a vége. A kék–fehérek első győzelmüket Pánczél találatával a Bakony Vegyész ellen érték el.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.