Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az NB III-ból a B válogatottba
A B válogatott, balról Berendy, Monostori, Farkas, Ferencz, Taliga, Szini, Sóvári, Rákosi, Pál II, Novák, Török.

Ferencz Gyula az SVSE után az NB I-es Salgótarjáni BTC-hez igazolt

Az NB III-ból a B válogatottba

| Papp Győző | Sport

Már kevesen emlékezhetnek a soproni születésű Ferencz Gyula játékára, aki 1961-ben a harmadosztályú SVSE futballistájaként kapott meghívást a magyar B válogatottba. Ez a talán példa nélküli eset méltán szerepelhet a város sportkrónikájában.

A B válogatott edzője, Volentik Béla a korszak egyik ismert szakembere volt, ő figyelt fel a 23 éves, nyurga védőre. Először tagja lett annak a kitűnő nevekből álló szakszervezeti válogatottnak – az összeállítása megegyezett a B válogatottéval –, amely Szabad Algéria legjobbjaival mérkőzött meg a Fáy utcában: 4000 néző előtt a végeredmény 2–2 lett.

Néhány nap múlva következett a jó erőkből álló jugoszlávok elleni összecsapás.

1961. május 6.: Magyarország B – Jugoszlávia B: 5–1 (1–0)

Budapest, Sport utca, 12.000 néző. Vezette: Lukjanov (szovjet).

Magyarország B: Török–Novák, Ferencz, Sóvári–Szini, Berendy – Pál II, Rákosi, Monostori, Farkas, Taliga.

A magyar csapat méltán érdemelte ki a vastapsot, mert kitűnő játékkal ilyen arányban is megérdemelten győzött.


A Népsport értékelése szerint „az újoncok közül sem Taliga, sem Ferencz nem keltett csalódást, mégis a középhátvédünk és balszélsőnk teljesítménye valamivel alatta maradt a többiekének. A fiatal soproni középhátvéd tehetséges, de első szereplésére bizony nagy fokban rányomta bélyegét a lámpaláz.”.

A Kisalföld viszont ezt írta: „Jól érvényesült a soproni fiú testi ereje, keménysége, bizonyos, hogy teljesítményével azokat igazolta, akik belehelyezték bizalmukat.”.

A világszínvonalú magyar labdarúgás képviseletében ezen a meccsen szereplők közül később nagy karriert futott be Novák Dezső, Rákosi Gyula és Farkas János. Rajtuk kívül később többen is szerepet kaptak az úgynevezett A válogatottban.


A fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő SVSE 1961-ben megnyerte az NB III. északnyugati csoportját, és egy osztállyal feljebb léphetett. Ide azonban már nem tartott a csapattal a futballista körökben Bubu becenévre hallgató Ferencz Gyula. Az akkoriban stabil NB I-es Salgótarjáni BTC-hez távozott, ahol 1970-ig futballozott. A labdarúgó pályafutása után a munkája mellett elismert sportvezetővé vált. Lassan egy éve, 2021 decemberében hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...