Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bajnoki elődöntőben a SMAFC
A SMAFC férfi kosarasai éremért küzdenek a bajnoki rájátszásban – vasárnap itthon 90–81-re nyertek a Miskolc ellen. A párharc keddi miskolci mérkőzése lapzártánk után ért véget. Fotó: Németh Péter

Farkas Dávid: Sok tehetséges, fiatal kosárlabdázó nevelkedik városunkban

Bajnoki elődöntőben a SMAFC

| Munkatársunktól | Sport

A Miskolc ellen játssza a bajnoki elődöntőt a SMAFC 1860 Soproni Egyetem férfi kosárlabdacsapata az NB I. B zöld csoportjában. Az együttes vasárnap hazai pályán fantasztikus győzelmet aratott, így életben tartotta a döntőbe jutási reményeket. Az elődöntőről Farkas Dávid vezetőedzőt kérdeztük.

– Káprázatos győzelmet arattatok a légióst is alkalmazó Miskolc ellen, így hazai pályán egyenlítettetek a párharcban vasárnap. Mi volt a siker kulcsa?

– Először is köszönjük az elismerő szavakat, ahogy a szezon elején is elmondtam, egy szerethető és sikerre éhes SMAFC-ot szerettem volna kialakítani, mely úgy gondolom, megvalósult. Ellenfelünk csak ezzel a mérkőzéssel kellett, hogy foglalkozzon, míg nekünk több fronton is helyt kellett állnunk az elmúlt napokban, valamint rengeteg hiányzónk is volt. Így ez a siker még jobban felértékelődik. Játékosaim hétről hétre maximálisan betartják azokat az utasításokat, melyeket kérek, alázatosak egymással és velem szemben is – és ami a legfontosabb: csapatként funkcionálnak. Ez mindig is alappillére volt edzői filozófiámnak, így teljes ez a történet, és ahogy a növekvő nézőszámból látom, szurkolóink is hálásak ezért. A vasárnapi kezdő ötösünk átlagéletkora 18,4 év volt, úgy gondolom, ez kuriózum ebben a felnőtt ligában.


– Milyen érzés a négy között szerepelni, ez jutalomjáték a csapatnak?

– Az elmúlt évekhez képest nagyon jó érzés. Ám mivel csapatunk játékosainak nemcsak a SMAFC-ban kell helytállniuk, roppant nehéz helyzetben vagyunk: vannak, akik az SKC-ban szerepelnek, többen dolgoznak vagy tanulnak. Ebből az „egyvelegből” kellett egy csapatot gyúrnom, mely elsőre egy alapszakasz 3. helyezést ért. Innentől már úgy éreztem, minden győzelem hab lehet a tortán, ám azóta a legjobb 4 közé is bekerültünk, és szeretnénk egy éremmel befejezni a szezont, ha már együtt megdolgoztunk eddigi sikereinkért.


– Több játékos az SKC-ban és a SMAFC-ban is játszik, ez mennyire befolyásolja az eredményeket?

– Ez kulcsfontosságú kérdés. Tavaly kezdte a klub ezt a koncepciót, ám úgy gondolom, az elképzelés az idei szezonban hozta meg a várt eredményt. Próbáltam olyan játékrendszert kialakítani, mely hasonló az SKC-éhoz, hogy ha a fiúk nálunk is szerepelnek, ne teljesen idegen közegbe kerüljenek. Hétről hétre mentálisan is fel kell készítenem a játékosokat, hogy éppen ki, hol és mikor játszhat. Szerencsére mindkét helyen intelligens kosarasok vannak, így ezzel sem volt probléma, úgy gondolom, gördülékeny volt a közös munka a két klub között, melyért ezúton is köszönetet mondok. Ez mindkét együttes számára jó lehetőség, remélhetőleg mindenki igyekszik majd a legtöbbet kihozni ebből, és értékelni azt, hogy ennyi tehetséges fiatal játékos nevelkedik városunkban.


Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...