Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bajnokverés 4 játékossal
Szlávik Gábor és Sterbenz Tamás is fontos szerepet játszott abban, hogy 30 éve nyert a Sopron.

Harminc éve parádézott a Sopron KC, tombolt a közönség

Bajnokverés 4 játékossal

| Papp Győző | Sport

Felejthetetlenre sikerült a nemzeti ünnep harminc évvel ezelőtt, 1992. március 15-én Sopronban. Ezúttal nem a Petőfi-szobor megkoszorúzása vagy Szabó Gyula érdemes és kiváló művész előadása miatt: a fergeteges esti kosaras produkció ugyanis mindent vitt.

Weisz Ferenc, a város tiszteletre méltó tudósítója a Kisalföldben és a Nemzeti Sportban dicsérő jelzőkkel gazdagon számolt be erről a csodáról, amit napjainkban is minden idők egyik legnagyobb férfi kosárlabda­meccsének tartanak Sopronban.

Az akkor mindössze egyéves SKC rögtön hatalmas bravúrral bejutott a bajnoki rájátszásba. Március idusán a címvédő és egyértelmű esélyes Szolnoki Olajbányász látogatott a leghűségesebb városba.

A nagy meccsre meglepetésre Bak Attila is bekerült a hazai kezdő ötösbe. Az volt a feladata, hogy a szolnokiak egyik ászát, Zsarkovot semlegesítse. A soproni csapat ellen kezdettől fogva rengeteg személyi hibát ítéltek a meglehetősen indiszponáltan működő játékvezetők, így már korán kivívták maguk ellen a népharagot. A szünetben kilencpontos előnnyel térhetett pihenőre Vetési Imre edző együttese, de a második félidőben folytatódott a korábbi tendencia: a 23. és a 34. perc között öt SKC-játékos: Tóth Zoltán, Molnár, Bak, Liepa és Sterbenz Tamás pontozódott ki egymás után a hazai csapatból. A káprázatosan játszó Szlávik fiúk vezérletével a 38. percben mégis sikerült kiegyenlíteni: 75–75 állt az eredményjelzőn. Tetőfokára hágott az izgalom. Ekkor a Toók–Smiedt játékvezetői kettős kipontozta a Sopron litván irányítóját, Gintaras Bacanskast is, Vetési Imrének pedig már nem volt kit játszani küldenie.

Az SKC-ben négyen maradtak a pályán öt szolnoki ellen. Az őrjöngő hazai drukkerek hangorkánjában azonban megdobbant a soproni szív és megremegett a szolnoki kéz: a hátralévő időben az SKC 7, míg a klasszisokkal teletűzdelt Szolnok mindössze 1 pontot dobott, így alakult ki a bravúros 82–76-os győzelem.

A mérkőzés lefújása után a rekordszámú, csaknem két és fél ezer szurkoló a pályán és azon kívül is tombolva ünnepelte kedvenceit. Az SKC olyan hajrával nyert, amilyenre még nem akadt példa a soproni kosárlabdázás történetében.

– Aki ezt a mérkőzést látta, az felejthetetlen emlékkel távozhatott a soproni sportcentrumból – írta 30 évvel ezelőtt Weisz Ferenc. És ez azóta sem változott.

Kapcsolódó cikkek

Molnár Csabára emlékeztek

Molnár Csabára emlékeztek

2022. 05. 11.

Kiváló hangulatú kosárlabdatornát rendeztek vasárnap az egykori nagyszerű játékosra, Molnár Csabára emlékezve. A Novomatic-arénában négy kosárlabdacsapat és rengeteg családtag gyűlt össze.

Búcsúznak az NB III-tól

Búcsúznak az NB III-tól

2022. 05. 11. | Molnár Zoltán

Három fordulóval a 2021–22-es szezon zárása előtt eldőlt, hogy az SC Sopron csapata nem tudja megtartani a jövő évi tagságát az NB III-as bajnokságban. Már matematikailag sincs esély a biztos bennmaradást érő 16. hely megszerzésére.