Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Eb-címig menetelne
Sáli Barnabás gyakorlatilag kinőtte a hazai junior mezőnyt, 2 éve a felnőttek között fallabdázik. Fotó: Filep István

Sáli Barnabás a British Junior Openen 4 meccset nyert

Eb-címig menetelne

| Munkatársunktól | Sport

Még csak 16 esztendős, de máris négyszeres junior bajnok fallabdában Sáli Barnabás. A fiatalember ráadásul rendkívül eltökélt: szeretne két–három éven belül a kontinens csúcsára jutni, azaz U19-es Európa-bajnoki címet szerezni.

– Hétévesen kezdtem el a fallabdát, egyre komolyabb szinten játszottam – mesélte Sáli Barnabás. – 12–13 évesen már nemzetközi versenyeken is indultam. Az első komoly külföldi sikeremet Olaszországban értem el: az Italian Junior Open versenyben első helyet szereztem az U13-as korosztályban. Magyarországon sem maradtak el az eredmények: különböző utánpótlás-korosztályokban négyszeres országos bajnoknak mondhatom magam.

Barnabás gyakorlatilag kinőtte a hazai juniormezőnyt, így két éve már a felnőttek között szerepel, nem is akárhogyan. A ranglistahelyezése alapján jelenleg a tizennegyedik legjobb felnőtt versenyző Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb, azaz „A” kategóriában fallabdázhat a felnőttek között. A fiatalember elmondta: az eddigi legkomolyabb versenyén idén januárban az angliai Birmin­ghamben vett részt. A British Junior Openen hat meccséből négyet tudott megnyerni. Ez azt jelentette, hogy a 124-es mezőnyben a harmincharmadik helyen végzett. Barnabás komoly célkitűzése, hogy két év múlva az U19-esek között Európa-bajnoki címet nyerjen, amelyre akkor minden esélye meglesz.

– A fallabdának több olyan összetevője is van, amiben kiemelkedőnek kell lenni: először is a gyorsaság, a robbanékonyság nagyon fontos, kiváló állóképességgel kell rendelkezni – folytatta Sáli Barnabás. – Nagyon pontosan kell megütni a labdát, az ellenfél ütésére reagálni kell, és fejben már eldönteni, hova helyezem a következőt – mindezt a másodperc tört része alatt. Rendkívül gyors játék a squash, ehhez a szinthez naponta szükségesek a tréningek: minden nap egy–másfél órát fallabdázok, ezt egészítik ki a sportágspecifikus konditermi edzések.

Sáli Barnabás az Eötvös-gimnáziumba jár, azt mondja, az iskola mindenben támogatja, hiszen az oktatási intézményben jó szemmel nézik, ha valaki komolyan sportol.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.