Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy tucat gól Kocsiséktól
Kocsis Sándor hatszor vette be a soproni kaput.

Anger rét: Az 1954-es avatón zsúfolásig megtelt a pálya és környéke

Egy tucat gól Kocsiséktól

| Papp Győző | Sport

Az Anger réti sporttelepen 1954-ben pályaavatót tartottak, öt év után pattogott ott újra labda. Szeptember 9-én már a déli órákban megindult az emberek áradata, az igazi tömeg a harmadik mérkőzésre, a Honvéd–Sopron válogatott találkozóra jött össze.

Elsőként a helyi úttörő-válogatott a Fáklya ifjúsági csapatával játszott, ezt követően pedig a Selyemipar–Spartacus vegyes 2–1-re győzte le a megyei válogatottat. A krónika szerint ekkor már 10 ezer néző állta körbe a zöld gyepet.

A harmadik találkozó Varjú sípjelére kezdődött. A fővárosiaknál az akkor éppen újpesti Deák volt a kölcsön középcsatár.

Bp. Honvéd vegyes: Ruzsa–Winkler, Bozsik, Mártha–Bajzák, Budai I – Budai II, Kocsis, Deák, Puskás, Czibor.

Sopron-válogatott: Mátrai–Horváth, Peresznyák (Benkő), Rácz (Salamon) – Dérfalvi I, Soproni IV (Szabó) – Nyulász, Rajnai, Turai (Budai II), Brieber, Vámos.

A vezetést a soproniak szerezték meg Turai révén, majd 3–3 után a több világklasszissal felálló Bp. Honvéd ellenállhatatlanul játszott, és végül 12–3 (6–3)-ra győzött a lelkes Sopron-válogatott ellen. Gólszerzők: Kocsis (6), Puskás (4), Bozsik, Deák, illetve Turai (2), Brieber.


A soproni csapat kapitánya Mátrai József, ismert nevén Stixi volt, aki anno így emlékezett a jeles napra: „Rengetegen voltak a pályán a nagyszerű időben. Mellettem Puskás Öcsi állt, aki úgy látszik, megunta a kicsit hosszúra nyúlt megnyitóbeszédeket, mert nemes egyszerűséggel felkapta a lába előtt heverő futball-labdát, és elkezdett vele dekázni. Odasúgtam neki: »Öcsi, hagyd már abba, ünnepség van!«, mire a Száguldó Őrnagy azt válaszolta: »Dehogy hagyom abba, reggelig beszélni fognak, ha nem pattog a labda.«. Amúgy a mérkőzésen fantasztikus játékot láthatott a közönség. Én sajnos beszedtem Kocsis Sanyi húszméteres fejesét is, és természetesen többször a kapumba talált Puskás Öcsi. A díszvacsora után a Lövér Szállóban volt mulatós eszem-iszom, mindenki jól érezte magát, aztán hajnalban felkerekedett a kispesti társaság, és elindult a belváros felé.”.

A soproni válogatottban az SVSE jobbhátvédje, Horváth István is játszott. A labdarúgókörökben Nyegiként ismert, keménykötésű, rendkívül pontosan rúgó, jól szerelő, klasszikus hátvéd így nyilatkozott: „Hatalmas tömeg volt a pályán, mindenki csodálattal nézte Puskásékat. Nekem a Puskás–Czibor balszárny ellen kellett futballoznom, azt hiszem, talán ez volt életem legnehezebb feladata. Azt mondják, sikeresen harcoltam, de Öcsi góljait nem sikerült megakadályoznom.”.

A játékosok a mérkőzés végén alig tudtak kiszabadulni az autogramkérő szurkolók gyűrűjéből.

Egy ideje már csendesebb idők járnak az Anger réti sporttelepre, jobbára a SFAC megyei első osztályú mérkőzései jelentik a legnagyobb eseményt. 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...