Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ezüstért küzdenek a Fekete Sasok
Pörgős iramú, kemény mérkőzések vannak nemcsak az első osztályú rögbiben, hanem az NB II-ben is. A soproniak az utóbbi bajnokságban játszanak. Fotó: Németh Péter

Magyarországon a rögbisport jelenleg teljesen amatőr szinten szerveződik

Ezüstért küzdenek a Fekete Sasok

| Munkatársunktól | Sport

A hétcsapatos NB II-ben szerepelnek a soproni rögbisek, akik továbbra is várják a sport iránt érdeklődőket. Jelenleg a százhalombattaiakkal közösen játszanak a másodosztályban, jövőre viszont ismét önállóan indulnának. A csapatról és terveikrők Orbán Szilárd játékossal beszélgettünk.

– Hogy lettek a Soproni Sasokból Fekete Sasok?

– Korábban önállóan, Soproni Sasok néven indultunk a másodosztályban. Azonban a 15-ös rögbi nagyon emberigényes sport: egyszerre tizenöt játékos van a pályán, és minimum 2–3 embernek a kispadon is ülnie kell. Sajnos kevesen voltunk, ezért idén közös csapatot indítottunk a Százhalombattai Bulldogokkal. Nekik van első osztályú csapatuk is, a fiatalok, illetve azok a játékosok, akiknek több gyakorlásra van szükségük, az NB II-ben szerepelnek. Ennek a másodosztályú együttesnek volt a neve a Fekete Sereg, a kettőt ötvöztük, így lett a nevünk idén Fekete Sasok.

– Hogy szerepeltek?

– Hét csapat alkotja a mezőnyt, mi a második–harmadik helyért vagyunk versenyben, nagyjából ez a realitás. Azt azért hozzá kell tennem, hogy amennyiben bajnokságot nyernénk, nem tudnánk az NB I-es induláshoz szükséges feltételeket megteremteni. Azonban fontos célunk, hogy növeljük játékosaink számát, mert ez biztosíthatja, hogy ismét önállóan induljunk a bajnokságban.


– Mennyire erős a másodosztály a rögbiben?

– Magyarországon a rögbisport jelenleg teljesen amatőr szinten szerveződik, az NB I-es játékosok sem kapnak fizetést. Ettől függetlenül pörgős iramú, kemény mérkőzések vannak nemcsak az első, hanem a másodosztályban is. Ha focis hasonlattal élnék, azt mondanám, hogy a rögbi NB II. nagyjából a labdarúgó megyei első osztály színvonala.

– Hány edzéssel készültök a meccsekre?

– Hétköznap két edzésünk van, hétfőn és csütörtökön 18.30-kor, illetve van egy tréning szombaton reggel 8 órakor. Ebből is látszik, hogy komolyan vesszük a munkát, felkészülünk a mérkőzésekre. Hiába amatőr a bajnokság, a hozzáállásunk nem lehet amatőr.


– Mennyire fontos a fizikum a rögbisportban?

– Természetesen van számos olyan helyzet a mérkőzéseken – mint például a tolongások – amikor az a csapat kerül jobb helyzetbe, amelyiknek jobb fizikumú, erősebb sportolói vannak. Nálunk is játszanak kimondottan erős, akár 120 kilós játékosok. De a rögbi nemcsak erről szól, ott vannak például a szélsők, akiknek az a dolguk, hogy minél gyorsabban az ellenfél alapvonala mögé, a célterületre juttassák a labdát. Náluk és sok más játékosunknál jóval inkább az atlétikusság, mintsem az erős fizikum dominál.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek