Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felejthetetlen győzelem Dorogon
A két remek soproni csatár, Ördög és Balaton akcióban a dorogi védő mellett. Mindketten főszerepet játszottak a győzelemben.

Az 1993-as év ezüstérmet és NB I-es osztályozót hozott az SLC-nek

Felejthetetlen győzelem Dorogon

| Papp Győző | Sport

Kevesen gondolták 1992-ben Sopronban, hogy az őszi idény végén az NB II. nyugati csoportjában 11. helyen álló EMDSZ–SLC a következő évben a bajnokság utolsó fordulójában ki-ki meccset játszik Dorogon az ezüstéremért és ezzel az NB I-es osztályozóért. Pedig így történt…

A tavasz meglepetéscsapata szinte átszáguldott a mezőnyön, és a hajrában mindössze kilencven perc választotta el a siker kapujától. A sorsdöntő mérkőzés előtt így festett a képlet: győzelme esetén az SLC ezüstérmes, döntetlennel a Dorog készülhet az osztályozóra, és ebben az esetben a soproniak még a bronzéremről is lecsúsznak.

Forró katlanhoz hasonlított a patinás dorogi pálya 1993. június 19-én, szombaton. Nemcsak a nyári meleg, a nagy tét is fűtötte a játékteret. A kiváló hangulatról négyezer néző gondoskodott, közte a zászlókkal felszerelkezett, nagyon lelkes soproni szurkolóhad, amelynek a tagjai négy autóbusszal és számos kocsival érkeztek a meccs helyszínére, ahol végig harsányan buzdították kedvenc játékosaikat.

Talán ennek is köszönhetően az SLC a 19. percben megszerezte a vezetést: Deák szöktette Ördögöt, akit Kasza a 16-oson belül buktatott, a megítélt büntetőből pedig Majoros félmagasan helyezte a labdát a bal sarokba. A szünet előtt Milchramnak is akadt nagy védése, Sikesdi szabadrúgását a kapufa segítségével hárította.

A második játékrész elején Balaton buktatásánál néma maradt a bírói síp, emiatt a partjelzőnél reklamált Győrfi László, akit elküldtek a kispadról. A soproniak mestere ettől kezdve a lelátó előtt fel-alá mászkálva irányította fiait. Fantasztikus izgalmakkal teltek a percek, sokszor a szerencse is kellett hozzá, hogy ne szülessen újabb gól. Tartott ez egészen a 92. percig, ekkor Mentes tértölelő átadásával Balaton iramodott meg a balszélen, bevezette a labdát a 16-oson belülre, majd 8 méterről élesen belőtte a kapuba a Sopron második és egyben győztes gólját. A nagyszerű rangadó ezzel befejeződött, a soproni szurkolók és a játékosok együtt ünnepelték a sikert: öröm- és pezsgőmámorban úsztak a zöld gyepen.

– Nagyon boldog vagyok. Örülök, hogy a nevemet adhattam egy rendkívül jelentős soproni futballsikerhez – mondta a meccs után ­Győrfi László, akinek Buzánszky Jenő, az ötvenes évek magyar Aranycsapatának dorogi legendája is szívből gratulált.

Az SLC győztes csapata: Milchram–Varsányi, Udvardi, Katona, Árpási–Chiratcu (Borsos, 72.), Deák, Nagy J., Majoros (Mentes, 76.) – Ördög, Balaton.

Időközben Sopronban futótűzként terjedt el a hír: győzött az SLC! Már akkor elkezdődött az ünneplés, ami a Káposztás utcában éjfélbe torkolló fiesztával ért véget.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.