Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ígéretes jogászhallgató
Hordós Alexet a nemzetközi ügyek foglalkoztatják. Fotó: Filep István

Ígéretes jogászhallgató

| Madarász Réka | Sport

Évek óta szép hagyomány városunkban, hogy a felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatalokat támogatja az önkormányzat. A Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj öt nyertese közül az egyik Hordós Alex Dániel.

A Soproni Széchenyi István Gimnázium hatosztályos képzése után jelentkezett a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok alapszakára Hordós Alex Dániel. Ennek elvégzése után nyert felvételt az ELTE ÁJK jogász szakára, ahol most harmadéves.

– Már végzős gimnazistaként második helyen szerepelt a jelentkezési lapomon az ELTE jogi kara – mesélte. – A nemzetközi tanulmányok szak lehetővé tette a világ- és külpolitikai, gazdasági folyamatok átfogóbb megértését. Már itt is azok a tárgyak álltak igazán közel hozzám, amelyek a joghoz kapcsolódtak. Ráadásul több ismerősöm is jogásznak tanult, akik biztattak, hogy próbáljam meg. Így kerültem az ötéves osztatlan jogi képzésre.

Alexet főként a jogi pályához kapcsolódó klasszikus szakmák vonzzák. A nemzetközi elemeket tartalmazó ügyek érdeklik elsősorban, például a beruházásvédelem vagy a kereskedelmi választott bíráskodás. Tagja két szakkollégiumnak is: még corvinusos hallgatóként kapcsolódott be a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának munkájába, ahol most már seniorként kurzusokat tart főként nemzetközi jogi témákban. Emellett aktívan részt vesz az ELTE Bibó István Szakkollégiumának életében is.

– Többször is pályáztam a Széchenyi-ösztöndíjra – folytatta. – Amivel idén kiérdemeltem, az talán az, hogy tavaly részt vettem a Philip C. Jessup nemzetközi jogi perbeszédversenyen, ahol az ELTE történetének második legjobb eredményét értük el: a csapatunk bekerült a legjobb 16 közé, alperesi beadványunk pedig a harmadik helyen végzett.

Az ígéretes jogászjelöltnek rendkívül jól jön az ösztöndíj, hiszen az állam a tanulmányaiból maximum 12 félévet finanszíroz, így a havi járandóságból félre tud tenni a fennmaradó 4 félév tandíjára. Amit még érdemes tudnunk róla: kiválóan beszél angolul, egy kicsit franciául, szabadidejében pedig szívesen foglalkozik elektronikus zenével.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.