Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Igyekszem többet tanulni”

Schöll Richárd: Nagy a különbség az utánpótlás- és a felnőttbajnokság között

„Igyekszem többet tanulni”

| Rázó László | Sport

Az idei szezonban is kiemelkedően teljesít az SKC U20-as csapatában Schöll Richárd. Az éppen 20 esztendős fiatalember hosszú távon szeretne kosárlabdázó lenni, több lehetőséghez jutni a Sopron KC felnőtt együttesében.

– Mikor kezdtél el kosárlabdázni?

– Harmadikas voltam, amikor először elkezdtem látogatni a Tigrisek edzéseit. Később a Sportiskolához igazoltam, és végigjártam a ranglétrát az utánpótláscsapatoknál. 17 évesen leigazolt az SKC, negyedik szezonomat töltöm a nagycsapatnál.

– U20-as bajnoki bronzérmesnek mondhatod magad, rendre kiemelkedően teljesítesz az utánpótlásmeccseken, ez minek köszönhető?

– Természetesen örülök, ha sok pontot dobok, de a kosárlabda nemcsak erről szól. Nagyon fontos, hogy a lepattanókat is gyűjtse egy játékos, mint ahogy az sem mindegy, mennyi faultot harcolok ki, vagy hány labdát szerzek egy meccsen. Ha nem megy annyira a dobás, akkor is lehet hasznosan játszani, hiszen összetett statisztika alapján készülnek a teljesítménymutatók.

– A soproni kosárlabda előnye, hogy több lehetőségünk is van – nyilatkozta lapunknak Schöll Richárd. Fotók: Németh Péter

– A jó U20-as teljesítmény ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a felnőttcsapatban is több lehetőséget kapsz. Hogy éled meg ezt a helyzetet?

– Érdekes, aminek nyilván van egy fizikai oka is: 202 centi magas vagyok, az utánpótlásban általában én voltam a legmagasabb, így folyamatosan klasszikus centert játszottam. Azonban a felnőtt mezőnyben ezzel a magassággal jobbára erőcsatárok vagy magasbedobók szerepelnek, a centerek 5–10 centivel nagyobbak. Nem vagyok elégedett a helyzetemmel, de rosszul sem érzem magam: a soproni kosárlabda előnye, hogy több lehetőségünk is van. Nekem például az U20-as csapat mellett ott a SMAFC, ahol ugyan egy osztállyal lejjebb, de felnőttek között szerezhetek tapasztalatot. Ugyanakkor kíváncsi lennék, milyen teljesítményre lennék képes, ha rendszeres játéklehetőséget kapnék az SKC-nál.

– Mennyire készít fel az U20-as bajnokság a felnőtt kosárlabdára?

– Elég komoly az U20-as kiírás, van 5–6 kiemelkedő együttes, például a Szombathely, a Körmend, a Budapesti Honvéd vagy a Szolnok, a Kecskemét mind nagyon erős utánpótláscsapatot indít. Sokat lehet fejlődni, de látom, hogy óriási a különbség az U20 és az NB I. A csoport között. Elsősorban fizikális eltérésre gondolok: hiába vagyok jó fizikai felépítésű játékos, az U20-ban tudom kamatoztatni ezt a képességemet, a felnőttek között már kevésbé, nagyon erős fizikumú kosarasok vannak a palánk alatti küzdelemben. Igyekszem minél többet tanulni a felnőtt kosárlabdából, hiszen hosszabb távon is ezzel a sportággal szeretnék foglalkozni.

Magabiztos győzelem: Végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztosan nyert a Sopron KC hétvégén a Budapesti Honvéd ellen (SKC–Budapesti Honvéd: 80–61). – A játékosaim ma negyven percen keresztül küzdöttek, ezért megérdemelten győztek – értékelt Kostas Flevarakis vezetőedző. – Dicséret illeti a csapatot és a szurkolókat is a nagyszerű hangulatért. Fontos győzelem volt ez, csakúgy, mint minden siker, én személy szerint pedig nagyon örültem, hogy hosszú idő után ismét hazai pályán játszhattunk.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek