Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Játszott Maradona ellen
Diego Maradona nagy mérkőzése volt a ’86-os mexikói világbajnokságon az angolok elleni

Csapó Károly: Diego fantasztikusan bánt a labdával

Játszott Maradona ellen

| P. Horváth László | Sport

A soproni textiles és a magyar válogatott egykori játékosa, Csapó Károly 1981-ben focizott Diego Maradona ellen. Máig jól emlékszik fantasztikus játékára, ahogy arra is, hogy a legendás labdarúgót a ’82-es világbajnokságon két magyar védő sem tudta „megfogni”.

Múlt héten szerdán, a magyar labdarúgás napján, a londoni 6–3 évfordulóján hatvanéves korában elhunyt Diego Maradona. A világbajnok argentin labdarúgó halálát szívroham okozta. A néhai világklasszist az elnöki palotában, a híres Casa Rosadában ravatalozták fel, fából készült koporsóját pedig argentin zászlóval és egy 10-es válogatott mezzel takarták le. Temetése pénteken volt. A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött. 

Csapó Károly, a soproni textiles egykori labdarúgója is szép emlékeket őriz Diego Maradonával kapcsolatban. – Az 1982-es világbajnokságra készülve, 1981-ben a válogatottal Argentínában voltunk többhetes edzőtáborban – mesélte Csapó Károly. – Az egyik edzőmérkőzésen jómagam is játszottam a világklasszis ellen. Fantasztikusan bánt a labdával, cselezett, és rendkívüli technikával lőtt a kapura. Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon részt vevő magyar válogatott csapat tagja voltam, az Argentína elleni meccset azonban a lelátóról követtem végig. Az volt a taktikánk, hogy két védő fogja majd, de ők is kevesek voltak ellene. Maradona vezényletével meg is nyerték a mérkőzést 4–1-re.

– Az 1986-os világbajnokságra mindenki jól emlékszik – folytatta Csapó Károly. – Maradona élete két legemlékezetesebb gólját Anglia ellen lőtte. Az 51 percben ikonikus kezezős góljával szerzett vezetést, majd négy perccel később a kezdőkörből indulva futotta és cselezte szét a komplett angol csapatot. Utóbbit később a futballtörténelem legszebb találatának is megválasztották. Már akkor látszott, hogy a szegénységből kitörve szeretne klasszis labdarúgó lenni. Vágya volt, hogy szeressék az emberek. Sajnálom, hogy a pályafutását befejezve nem mindig alakult jól az élete.

Kapcsolódó cikkek