Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megfélemlített bíró és kartörés

A SFAC az 1922/23-as bajnokság végén a hetedik helyet szerezte meg

Megfélemlített bíró és kartörés

| Papp Győző | Sport

Száz évvel ezelőtt, június elsején a SFAC labdarúgócsapata az 1922/23-as bajnoki év egyik legérdekesebb mérkőzését vívta a Győri ETO ellen.

A Sopronvármegye így írt: „Verejtékcsorgató melegben folyt le vasárnap a SFAC és a győri ETO bajnoki mérkőzése, melynek azonban a kánikula dacára is szép számmal gyűlt össze az érdeklődő közönsége. A játékosok már a kezdéskor csuromvizesek voltak. Talán ez a melegség okozta, hogy a játék nem a várt szép stílusban folyt. Egyik csapat sem mutatott jó formát. Rögtön a kezdésből az első percben a győriek bezuhintják az első gólt, melyhez az első félidő vége felé még egyet rúgtak. Közben változatos mezőnyjáték folyt egyforma esélyekkel veszélyes kaputámadások nélkül, amit a kornertalan (szöglet nélküli – a szerk.) játék illusztrál. A második félidőben, mindjárt az elején a SFAC egy gólt ad. Ettől úgy látszik, felbuzdultak a játékosok, mert egyre vehemensebben feküdtek bele a játékba, s ragadták magukkal a győrieket is. Hamarosan még egy góllal kiegyenlítenek, majd az ETO ad újra egyet. A SFAC ismét kiegyenlít, és közvetlenül a lefújás előtti pillanatokban a negyedik góllal a maguk javára döntik el a játékot. A mérkőzés bajnoki jellegét illusztrálták az állandó büntető rúgások, meg egyperces fennakadás a második félidőben, mert az egyik taccsbírónak családi vonatkozásaira tett a közönség szalonképtelen célzásokat.”.

A mezőny legjobb embere Erhetics volt, aki szabadrúgásból talált a kapuba, ám jó formát mutatott még a két gólt szerző Kiss, az egyet vágó Balogh, valamint Tárnok Sándor. Hozzá fűződik egyébként az első súlyosabb labdarúgó-baleset Sopronban, a center csatár az ETO elleni mérkőzésen esés közben a karját törte.

A Dunántúli Sport Újság beszámolója szerint „A SFAC különösen dicséretre méltó a győzelméért, mert a második félidőben nemcsak, hogy kiegyenlített, de az utolsó percben a győzelmet is megszerezte.”.

A vendégek egyébként nagyon elégedetlenek voltak a budapesti Lapsánszky játékvezető tevékenységével. Szerintük a szünetben a soproni fanatikusok megfélemlítették a bírót, aki emiatt téves ítéletek egész sorával igyekezett kedveskedni a hazaiaknak. Mindenesetre a 4:3 után a SFAC hívei örülhettek. A csapatuk a bajnokság végén a hetedik helyet szerezte meg.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...