Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem csak fizikai sport
Kucsara Tamás szerint a koncentrációt erősíti és komoly fizikai megterhelést is jelent a sportlövészet. Fotó: Németh Péter

A lövészet segíti megőrizni, fejleszteni a koncentrációt

Nem csak fizikai sport

| Munkatársunktól | Sport

Múlt hétvégén rendezték városunkban a Szántó Sándor minősítő lőversenyt. A megmérettetés kapcsán a Soproni Polgár Lövész Egyesület szakedzőjét és elnökségi tagját, Kucsara Tamást kérdeztük a lövészsportról.

– Hogy kerültél kapcsolatba a lövészettel, miért ezt a sportot választottad?

– Édesapám korábban a lövészegyesület elnöke volt. Az ő hatására kerültem közelebb a sportlövészethez. Apám amellett, hogy szerette a fegyverekkel űzött sportokat, úgy tartotta: a lövészet segíti megőrizni, fejleszteni a koncentrációt.

– Mi a szépség ebben a sportágban?

– A lövészsport számomra – édesapámhoz hasonlóan – a koncentráció, a figyelem, a test, a mozdulatok feletti kontroll fejlesztését, a stressz feloldását, elmélyülést és a kiegyensúlyozottságot jelenti.

– Mennyire kell jó kondiban lenni ahhoz, hogy valaki jól lőjön, mennyire fizikai vagy épp szellemi sport a lövészet?

– Fontos megjegyezni, hogy a lövészsport több annál, mint amit elsőre látunk belőle: egy, az alapoktól pontosan, gondosan felépített mozdulatsor, mely nemcsak szellemi, de testi felkészülést is igényel. Az izmok a lövés leadása alatt mindvégig tónusban vannak, így egy verseny vagy akár egy edzés után jelentős fizikai fáradtság is jelentkezik a sportlövőnél. Ez elsőre nem biztos, hogy tudatosul egy külső szemlélőben. A sportlövészet nemcsak egyéni sport, hanem kiváló kiegészítő sportág is, ami által a koncentráció, a mentális teherbíró képesség is fejleszthető. Ezt több tanulmány, illetve vizsgálat is alátámasztja, amely sportolás közben az agyi aktivitást vizsgálja.

Kapcsolódó cikkek

Túl egy kisebb műtéten

Túl egy kisebb műtéten

2023. 09. 20. | Rázó László

A Sopron Basket első brnói edzőmeccsén 28 pontig jutott, a Krasznai-emlékmeccset viszont kihagyta Jelena Brooks. Jeca térdében végeztek el egy kisebb...