Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű a röplabda
Jelenleg 60–70 fiatal jár Sopronban röplabdaedzésekre. Fotó: Németh Péter

„Hosszabb távon felépíthetünk egy NB II-es felnőtt csapatot”

Népszerű a röplabda

| Munkatársunktól | Sport

Idén tavasszal alakult, de már három csapattal működik a SMAFC röplabda szakosztálya. Elsősorban középiskolásokkal foglalkoznak, de az általános iskolás korosztályban is egyre komolyabb az érdeklődés, így már U13-as csapatuk is van.

Kövesdi Tímea edző elmondta: tréner kollégája, Nagy László kezdte el a szervező munkát, a csapatokhoz pedig sokan csatlakoztak.

– Magunk is meglepődtünk azon, hogy mekkora igény mutatkozik a röplabdára Sopronban – kezdte Kövesdi Tímea. – U15-ös és U17-es lánycsapatokkal kezdtünk, ők indulnak a Magyar Röplabda Szövetség által kiírt, országos harmad- vagy negyedosztályú bajnokságokban. Lényeg, hogy már versenyeznek is, nem csupán edzéseket tartunk nekik. Az tisztán látszik, hogy a fiúk részéről is van igény, további csapatok megalapításán gondolkozunk. Az általános iskolai korosztályból is jönnének, napi szinten állítanak meg a Hunyadi folyosóján az érdeklődő szülők, ezért is tartunk edzéseket most már az U13-asoknak is.


A tréner hozzátette: komoly játékos pályafutás áll mögötte, 18 évig röplabdázott versenyszerűen. 15 éves korától az Eger együttesében játszott a másodosztálynak számító NB I-ben, majd egy évig az Extraligában is szerepelt az Óbuda színeiben. Utána 5 évig Norvégiában légióskodott, sőt, a skandináv országban minden korosztálynak tartott edzéseket, tréneri képesítéssel is rendelkezik.

– Egyelőre Nagy Lászlóval ketten visszük az edzéseket, de úgy gondolom, hogy mindenképp jelentősen bővíteni kell a szakosztályt – folytatta Kövesdi Tímea. – Fontos, hogy minél több fiatal járjon rendszeresen edzésekre, így hosszabb távon felépíthetünk egy NB II-es szintű felnőtt csapatot. Ez azért lényeges, hogy perspektívát nyújtsunk, ne kelljen befejezni a röplabdát az utánpótlás korosztályok után, hanem élethosszig tartó sportolási lehetőséget biztosítsunk. Most is van kapcsolatunk a balatonfüredi akadémiával, így a legjobb soproni játékosok ott építhetnek akár profi röplabdás karriert.

Kövesdi Tímea hozzátette: van még egy fontos céljuk, ez pedig a rekreációs sporttevékenység. Olyan fiatalok számára kívánnak mozgási lehetőséget biztosítani, akik nem versenyszerűen szeretnének röplabdázni, viszont a heti rendszeres mozgásra szükségük van. Jelenleg 60–70 fiatal látogatja a SMAFC röplabdások edzéseit, a tréningek többsége a Berzsenyi-gimnáziumban van, de emellett az Orsolya és a Hunyadi is teret ad a sportágnak.

Kapcsolódó cikkek