Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nyáron sem állok le”
A 195 centiméter magas Fazekas Csaba (20-as) új szerződést kötött az SKC-val, a játékos bizakodva várja a következő szezont. Fotó: Soproni Téma-archívum

Fazekas Csaba: Előrelépést várok saját magamtól és a csapattól is

„Nyáron sem állok le”

| Munkatársunktól | Sport

Nem úgy sikerült a tavalyi szezon Fazekas Csaba számára, ahogy eltervezte. Az SKC 2-es és 3-as poszton is bevethető kosárlabdázója kevés játéklehetőséghez jutott a bajnoki szezonban. Most új szerződést kötött a klubbal...

– Tavaly nyáron komoly reményekkel érkeztél vissza Sopronba, hogy érzed, miért nem sikerült stabil helyet kiharcolnod a csapatban?

– Több tényezőnek köszönhető, hogy nem úgy sikerült a szezonom, ahogy elterveztem. A fiatalszabály alapvetően meghatározta az együttesek összetételét. Az első félidőben kötelező volt egy 23 év alatti kosárlabdázót a pályán tartani. Nekünk, akik pedig életkorunk miatt már nem estünk a fiatalszabály hatálya alá, nehezebb dolgunk volt. Tipikusan kizárólag a második félidőben kaptam játéklehetőséget. Így már egy félig lejátszott meccsbe kellett bekapcsolódnom, ami nagyon nehéz, és nem is mindig sikerült. A másik problémát az okozta, hogy több légiós és a nálunk szereplő fiatal is jobbára az én posztomon játszott. Így végképp nehéz volt megfelelő mennyiségű játékpercet a pályán töltenem.

– Mi az, amit ennek ellenére pozitívan tudsz értékelni az elmúlt szezonból?

– Volt több olyan mérkőzés is, amikor a padról beszállva komolyan hozzá tudtam tenni a csapat játékához, egy-egy győzelemhez. Nyilván, ahogy a rájátszás során kezdtek eligazolni a külföldi csapattársak, egyre több játéklehetőséget kaptam, ezt pedig igyekeztem megbecsülni. Mindent összevetve megérdemelt volt a csapat részéről, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé. Voltak nehezebb periódusok, pici szerencse is kellett hozzá, de végül sikerült a céloknak megfelelnünk.

– A következő szezontól változnak a szabályok: már nem kell fiatal játékost kötelezően szerepeltetni, és csökken a légiósok száma is. Ez jó lehetőség számodra?

– A fiatalszabály eltörlése véleményem szerint időszerű volt. Nem szerencsés, ha a kora miatt és nem a tudása alapján játszatnak egy kosarast ilyen magas szinten. Magukon a 23 év alatti játékosokon sem lesz akkora teher, hiszen nem kell feltétlenül pályára lépniük az első félidőben. Ugyanakkor azzal, hogy kevesebb külföldi lesz a pályán, a fiataloknak és nekünk, rutinosabb kosarasoknak is több játéklehetőség juthat. Most mindenki bizonyíthatja azt, hogy megérdemli a bizalmat. El tudom képzelni, hogy sok mérkőzésen 3 magyar és 2 légiós játszik majd egy-egy szakaszban, ez alapvetően fog jót tenni a hazai kosárlabdának.

– Új szerződést kötöttél az SKC-val, milyen célokkal futsz neki a következő szezonnak?

– Nyilván a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű játékpercet harcoljak ki magamnak. A szakmai stábbal átbeszéltük, mely területeken kell fejlesztenem a játékom: fizikálisan erősödnöm kell és bizonyos játékhelyzeteket jobban kell olvasnom. Én ezután is mindent megteszek, a nyári időszakban sem állok le, folyamatosan edzek, már most várom a következő szezont. Bizakodó vagyok a csapat szereplését illetően is: reálisnak tartom az előrelépést, ami azt jelentené, hogy nemcsak a nyolc közé jutunk be, hanem onnan is tovább megyünk.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

50 csapat a szezonban

2024. 06. 12. | Munkatársunktól

Összesen ötven csapat fejezte be a küzdelmeket a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokságban. A 2023/24-es szezonban 697 mérkőzést rendeztek, ezeke...