Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Otthon a kispályán
Károlyfalvi Józsefnek fontos szerepe volt a soproni kispályásfutball-élet felfuttatásában. Fotó: Németh Péter

Károlyfalvi József már a szanatóriumban gyógyul

Otthon a kispályán

| Papp Győző | Sport

A soproni szanatórium lakója egy ideje a városszerte ismert és kedvelt sportvezető, Károlyfalvi József. Idén nyolcvanéves, hosszú évtizedek óta kötődik a helyi labdarúgáshoz.

– Pár héttel ezelőtt fájt a fejem, és égett a mellkasom – mesélte Károlyfalvi József. – Bevittek a sürgősségire, ahol különböző vizsgálatok után kiderítették, hogy kisebb szívinfarktuson estem át. Átszállítottak Szombathelyre, ott elvégezték rajtam a katéteres műtétet, majd utána kerültem ide, a szanatóriumba. Szerencsére már jobban vagyok, általában pihenéssel telnek a napjaim. Az orvosok azzal vigasztalnak, hogy a szívem rendben van, az érrendszerem viszont sajnos nem az igazi. Június nyolcadikáig maradok a szanatórium lakója, utána mehetek haza.

Károlyfalvi József neve évtizedekre összefonódott a soproni labdarúgással, 1974-től 2015 januárjáig negyvenegy évig dolgozott a város sportjában különböző beosztásokban. Főként a kispályás és a teremfoci tartozott a profiljába, a kisujjában van az egész sport történelme.

– A szakág meghonosításában Czupy Jenő, Király Ferenc és Bodnár Alajos játszotta a főszerepet – emlékezett a régi időkre. – A hatvanas évek elején megépült a két villanyfényes pálya a soproni hőerőmű területén, és mindenki bizakodva várta az 1964-es bajnokságot, amelyben tizenkét csapat indult, és végül a zárgyár elsőségével ért véget. A nyolcvanas évek elején már annyira népszerű lett a kispályás foci, hogy gyarapítani kellett a pályák számát. Részese voltam a tóparti játékterek létrejöttének és a soproni kispályásfutball-élet felfutásának.

A sportvezető fejből sorolja ennek a jelentősebb állomásait, a legjobb csapatokat, az összesített adatokat. – Napjainkban 56 együttes szerepel a soproni kispályás bajnokságban, de volt időszak, amikor öt osztályban száz feletti volt a létszám. Eddig 3500 gárda lépett pályára a bajnokságokban, az első osztályban 27 nyert bajnoki címet. Rendkívül gazdag és értékes anyagom van minderről, amit folyamatosan frissítek – zárta Károlyfalvi József, akit Sopront sportjáért és a megye labdarúgásáért is kitüntettek.

Kapcsolódó cikkek