Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Soproni foci – múltidéző

A Soproni Afit együttese már 1971-ben megnyerte a városi bajnokságot

Soproni foci – múltidéző

| Páder Vilmos | Sport

A koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedéseket betartva a Magyar Labdarúgó Szövetség átmeneti időre felfüggesztette a bajnokságot. Fociszerető olvasóinknak, hogy ne maradjanak kedvenc sportáguk nélkül, múltidéző sorozattal kedveskedünk.

Az első egyesület a Soproni Afit Vasas. Az autóalkatrészeket gyártó cég vezetése sokat áldozott az egészség megőrzésére és a sportra. Az anyagi források biztosítása mellett a gyáróriás több szakosztályt működtetett, köztük a labdarúgást. Az egyesület 1969-ben alakult (képünkön), s már az első bajnoki évben, 1970 tavaszán a harmadik helyet szerezte meg a városi bajnokságban. Az 1970–71-es szezonban bajnokok lettek Makk József edző irányításával, s jogot szereztek a megyei I. osztályban indulásra. A felsőbb osztályban a szakmai munkát már a legendás Scheidl Ferenc irányította, s a tizenhat csapatos megyei mezőnyben a tizenkettedik helyen végeztek. A következő szezonban egy helyet javítottak, majd 1974-ben utolsó előttiként kiestek. A következő évadot megújultan, a visszakerülés reményében kezdték, de ez nem sikerül, mivel a hatodik helyen zártak. Az egyesületben szinte minden adott volt a sikeres szerepléshez, anyagi támogatás, jó játékosok (­Prattinger Gyula, ­Kheim Nándor, Oláh Jenő, ­Rajkai József, Sifter Tibor, Laczi József), lelkes vezetők (­Boór Sándor, Tímár Gyula, Farkas László, ­Kovács Endre).

A csapat egyik meghatározó játékosa, a nyurga Oláh Jenő sok szép emléket őriz a múltból: „Nagyon ügyes játékosokból és jó baráti társaságból állt össze csapatunk. A szakmában elismert edzők irányítottak (Makk József, Scheidl Ferenc, Rajnai János, Schlett Ferenc), de a tartós jó szereplés és az előrejutás elmaradt. Hogy miért, a mai napig sem tudom a választ. Szeretett csapatomtól a hetvenes évek első felében távoztam, mert leigazolt az NB III-as Soproni Textiles. A fiúk még megpróbáltak visszajutni a megyei első osztályba, sajnos sikertelenül. 1976-ban a város közlekedési csapatai fuzionáltak, megalakult a Soproni Közlekedési SE.”

Kapcsolódó cikkek