Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci: múltidéző

Soproni foci: múltidéző

| Páder Vilmos | Sport

A járvány megfékezésére tett kormányintézkedéseket betartva az MLSZ átmenetileg felfüggesztette a bajnokságot. Fociszerető olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk.

A harmadik részben egy újabb városi fúzió történetét elevenítjük fel: 1978 őszén megalakult a Soproni SE (SSE). A megszűnt Soproni Textiles szakosztályait, köztük a textiles sportiskolát és a felnőtt labdarúgókat, valamint az SVSE (SKSE) labdarúgó szakosztályát is átvette az SSE. A sportiskolai képzési forma sikerét bizonyította, hogy tehetséges fiatalok kerültek a felnőtt csapatokhoz, s lettek NB II-es, NB I-es játékosok. Például a textiles időkből Csapó Károly, Udvardi Tamás, Németh József, Németh Ödön, Novacsek Csaba, Wilcsek Károly, Deák Gábor, Kállai László. Az SSE sportiskola időszakából Poór Béla, Németh Zoltán, Czibula Tamás, Kovács Tibor, Milchram Péter, Katona Sándor, Nagy Jenő, Horváth Barna, Csiszár Ákos és Babos Gábor.  

Az MLSZ az új egyesületet az átszervezett, háromcsoportos NB II-be osztotta be. Az SSE fennállásának egyik legjobb eredményét 1981–82-ben érte el. Az ötödik hellyel bekerült az országos futball „krémjébe”, ugyanis az MLSZ összevonta a háromcsoportos második vonalat, és egycsoportos NB II-t hozott létre. Itt az 1982–83-as idényben rekord nézőszámot állítottak fel Drázsnyákék. Október 10-én hatezer néző biztatta a csapatot a SZEOL ellen. A csapat a bajnokság végén a 12. helyen végzett.

Az 1983–84-es szezonban a húszcsapatos mezőnyben a 14., az 1984–85-ös bajnokságban 7. lett az SSE. Remek játékosok alkották ekkor is a csapatot. Horváth György, Eller Arnold, Fehér György, Dercsár Ottó, Benkő Gyula, Vámos Antal, Horváth I. Géza, Szalai László, Wilcsek Károly, Horváth II. Géza, Csóka György, Gosztola József, Németh Gábor, Nagy Lajos, Bogáti Attila, Tamás László, Molnár Ferenc, Furkó Zsolt, Fehér Lajos, Kovács Tibor.

Az 1985–86-os szezon gyászosra sikerült, így fájdalmas búcsút vettek Bogátiék labdarúgásunk második vonalától. Az okok összetettek voltak, de érdemes megemlíteni, hogy az előző évi siker elbizakodottá tett több játékost és szakvezetőt is. Az új osztályban nem sikerült kiharcolni a bajnoki címet, 3. helyen zártak Dercsárék.

Az 1987–88-as év már sikert hozott, magabiztosan menetelt a gárda az NB II. felé, megnyerte a bajnokságot. Így nézett ki a házi góllövő lista: Gosztola József 41 gól, Molnár Ferenc (Monyó) 38 gól, Bogáti Attila 30 gól.

Kiváló edzők irányították az utánpótlást és a felnőtt gárdát egyaránt. A teljesség igénye nélkül: Kummer Ernő, Németh Miklós, Sejber István, Sift Antal, a felnőtteknél Matesz Imre, Gunyhó Ferenc, Bucsi Gellért, Gyurátz Lászó, Mihaletz Boldizsár, Madár Gábor, Galvács Pál.

Az idő vasfoga azonban az SSE-t is kikezdte, 1991-ben megszűnt a klub.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...