Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni foci: múltidéző – Textiles

1973–74-ben elsők lettek az NB III-ban, és megszerezték a jogot az NB II-be jutáshoz

Soproni foci: múltidéző – Textiles

| Páder Vilmos | Sport

Az MLSZ elnökségének május 4-ei döntése szerint véget értek az amatőr bajnokságok, minden országos és megyei bajnokságot lezárnak. Fociszerető olvasóinknak múltidéző sorozattal kedveskedünk, a 9. részben a Soproni Textilest mutatjuk be.

A Soproni Pamutipar, a Soproni Selyemgyár és a SOTEX sportegyesületeinek fúzióját követően jött létre a Soproni Textiles. A rövid életű egyesület (1962–1978-ig) kilenc szakosztállyal működött, a Városi Sportiskola is beleolvadt. Az eredményes szakosztályok közül is kiemelkedően teljesítettek a labdarúgók.

1962-ben a fúziót követően Német György (SOTEX) edzővel kezdték a szezont a kék–fehérek, a tartalék együttest Kertész Imrére bízták.

A rosszul sikerült rajt után már edzőt is váltott a vezetés. Német György helyére Kertész Imrét nevezték ki. A sikerorientált mester felrázta az együttest és megnyerte fiaival az 1962–63-as megyei I. osztályú bajnokságot. Ezt követően leváltották, de a helyére érkező tréner nem sok időt töltött az NB III-ban a kispadon, mivel nem jöttek az eredmények. Ismét visszahívták Kertész Imrét. A régi–új mester fiatal játékosaival megnyerte az 1965-ös NB III-as bajnokságot és felkerültek az NB II-be. Kiváló játékosok alkották a keretet, ezt mi sem bizonyította jobban, mint a magyar válogatott elleni 1967-es barátságos találkozó, ahol szenzációs játékot mutatva 8000 néző előtt csak 2–0-ra kaptak ki a soproniak.

1968-ban megint leváltották a bajnokcsapatot kovácsoló mestert. A fővárosból importált edzők 1968-tól 1970-ig kudarcosan teljesítettek, kiesett a Textil az NB II-ből, majd az NB III-ból is.

Kertész mester közben a tartalék csapatával 1969-ben megnyerte a bajnokságot. Sokadjára a jól bevált módszert választotta a vezetés, és ismét a rutinos trénerre bízta a felnőtt együttes irányítását. Mint a mesében, úgy indult a Soproni Textiles példátlan győztes sorozata. Először 1970-ben megnyerte az egyidényes megyei I. osztályú bajnokságot, majd az 1971–72-es idényben újból bajnok lett a fiatal gárda. Újoncként 1973–74-ben elsők lettek az NB III-ban, és megszerezték a jogot az NB II-be jutáshoz. Az 1974-es őszi idényben az első helyről fordultak, végül a tavaszi szezonban az 5. helyen zártak. 1975–76-ban kiestek a 3. vonalból, majd 1976–77-es bajnokságban Poór Lajos edző irányításával bajnokok lettek a megyei I. osztályban és felkerültek az NB III-ba. Ezt követően 1977–78-ban osztályozó megnyerése után ismét a 2. vonal következett. Ekkor megalakult az SSE és a Soproni Textiles jogán folytatta az NB II-ben.

A soproni foci szenzációs menetelését a Magyar Labdarúgó Szövetség is elismerte, s azzal honorálta, hogy többször is a hűség városát választották felkészülési helyszínül. Sopronban szerepelt például az ­Illovszky Rudolf által irányított (Albert, Szűcs, Varga, Bene, Farkas) válogatott, majd dr. Lakat Károly által vezényelt olimpiai csapat, illetve a Bozsik József szövetségi kapitánysága alatt irányított együttes.

A saját fiataljaira építő Textiles sok tehetséges labdarúgót és válogatott játékost adott a magyar labdarúgásnak. A teljesség igénye nélkül a saját nevelésű játékosok: Csapó Károly, Turner Csaba, Timár Dezső, Udvardi Endre, Németh III. József (Nemec), Molnár Ferenc (Monyo), Tremmel Teofil (Topi), valamint az egy évtizedet Textiles színekben játszó, többszörös gólkirály Németh Miklós (kis Tollas).

Öt bajnoki címmel a tarsolyban, végül egészségügyi gondjai miatt lemondott Kertész Imre, a klub pedig 1978-ban megszűnt. 

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...