Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni jégkorongsiker 1966-ban
Jelenet az 1966-os szezon egyik mérkőzéséből – a soproniak megnyerték a vidékbajnokságot.

Soproni jégkorongsiker 1966-ban

| Pluzsik Tamás | Sport

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1966 februárjának végén szép sportsikernek örülhettek a soproniak: a Soproni VSE jégkorongozói 1963 és 1965 után 1966-ban is megnyerték a vidékbajnokságot.

1966 februárjának utolsó hétvégéjén a Kisstadionban, illetve a Millenárison rendezték meg a jégkorong vidékbajnokságot, melyre a következő kerettel utazott el a soproni csapat: Friedrich – Mikó, Uzsoki – Horváth F., Gilicze, Marczinka. A cseresor: Horváth T., Raffai – Szücs, Ürmös, Prattinger. Krasznai Ferenc, a Mester az előző évektől eltérően most „kihagyta magát” a csapatból, a kispadról irányította tanítványait.

– Nemcsak a kupát nem sikerült hazavinniük a debrecenieknek, hanem a velük játszott mérkőzésünkön 11:0-ra vertük meg őket – mondta nevetve Horváth „Hovesz” Ferenc, aki két gólt ütött ezen az emlékezetes mérkőzésen. – Sajnos nagyon megfogyatkoztunk, az egykori csapatból már csak öten élünk.

– A Mester nemcsak alapítója és az egyik motorja volt a csapatnak, hanem négyünknek az osztályfőnöke is – tette hozzá Friedrich Árpád. – Kezdetekben kapus nélkül játszottunk, a svédszekrény felső rekeszébe kellett beütni a pakkot, majd amikor egy soproni lakatosmester szabályos jégkorongkapukat készített számunkra, valakinek be kellett oda állnia. Én vállaltam, persze a többiek azzal cukkoltak, hogy azért, mert nem tudok korcsolyázni.

Friedrich Árpád négy mérkőzésen az összesen 33 szerzett gól ellenében mindössze ötöt kapott.

– Ebben az időben már gyakorlatilag csak a meccseken találkoztunk, én Miskolcon tanultam már, de így is kimagaslottunk a mezőnyből. Egy percig nem volt vitás, hogy ki nyeri meg a négyestornát – fogalmazott Prattinger Gyula.

A szövetség felajánlotta, hogy a győzelemért Sopron kap egy komplett műjégpályát, talán ezzel tovább folytatódhatott és fejlődhetett volna a város jégkorongsportja.

– A helyszín a „gödörjátszótér” lett volna. A gépészettel együtt magát a csővezeték-rendszert le is szállították Sopronba, sőt már a befedésre is született terv, aztán minden elhalt, feledésbe merült – idézte fel emlékeit Gilicze László, aki 9 találatával annak idején a torna gólkirálya lett.

– Egy-egy ilyen évfordulón mi még összejövünk emlékezni, sajnos idén a járvány miatt ez sem sikerült – mondta Horváth Tibor, aki négy góljával szintén hozzájárult a sikerhez.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...