Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni színekben folytatja az országos bajnok

Soproni színekben folytatja az országos bajnok

| Sport

Ifjabb Palkovits Tamás Újszilváson megnyerte a duatlonosok országos bajnokságát a parasport kategóriában és az úgynevezett épek között is, a duatlon világbajnokságon pedig kategóriájában második lett. A következő szezonban végre soproni színekben versenyezhet, hiszen már ő is a SMAFC nagy családjához tartozik.

Mi más lehetne egy fiatalemberből, akinek testnevelő tanár és kosárlabdaedző az édesapja, és maga is a pályák mellett nőtt fel, mint sportoló? Ifjabb Palkovits Tamás számára ez az út mégsem volt ilyen egyenes, bár a harminckét éves fiatalember nem is szereti az egyszerű dolgokat.

Bár iskolásként jól kosárlabdázott, később az extrém sportok felé fordult: mindent kipróbált, ami veszélyes, a társaival épített ugratókon BMX-ezett. Gyakori vendég volt a kórház sürgősségi osztályán, állandó aggódásban tartva családját. Hét évvel ezelőtt aztán minden megváltozott egy szempillantás alatt.

Tamás munkahelyi balesetben elvesztette a jobb kézfejét. Elmondása szerint a veszteség tette eltökélt, szívós triatlonistává, és a duatlon országos bajnokává. (A dutalon a triatlon rokon sportága, sorrendben futásból, kerékpározásból és ismét futásból áll.)

– Gyermekkoromban utáltam futni és úszni is. Most a futás már egész jól megy, a vízben viszont még sokat kell fejlődnöm. A legerősebb számom azért a kerékpár marad mindig – mondta mosolyogva ifj. Palkovits Tamás. Mosolyát különösen értékelni kell, mert a baleset után nehéz volt feldolgoznia a veszteséget. Céljai, munkái, kedvenc időtöltései mindkét kézre voltak tervezve. – Ha akkor apa nincs és nem kezd el okosan és türelmesen terelgetni a sport felé, még mindig otthon ülnék kétségbeesetten – emlékszik vissza a nehéz hónapokra a fiatalember.



Először a kerekesszékes kosárlabdát próbálta ki, aztán a kerekesszékes kézilabdát.

– Eleinte az edzések és a versenyek lendületet adtak, azután barátokat és társakat. Sokat köszönhetek Tomoya Péternek és dr. Bihari Csabának, akik rendet tettek a fejemben. De még mindig vissza tudott vinni a mélybe, ha valami nem sikerült, kudarc ért. Egészen addig így volt ez, míg valaki meg nem kérdezte: "Tamás, miért nem triatlonozol?" Írtam is a szövetségnek, hogy jelentkezem parasportolónak. Kaptam egy kontaktot: ő volt dr. Szentpéteri Diána triatlonos, aki bevezetett a sportágba, ami tényleg nekem való. Edzőmmel, Koronika Judittal ők faragtak belőlem triatlonost és duatlonost – sorolja a történéseket a bajnok. Bevallja, az első futóedzést még nehezen vette, de kiderült, sokkal gyorsabb, mint gondolta volna. A medencében is hihetetlen fejlődést képes produkálni, így hamar kialakult benne a gondolat:

"Akkora őrültség kézfej nélkül triatlonozni, hogy nekem ez kell..."

Beajánlották a Extrememan Clubhoz, és sportolójukként már nevezhetett is a versenyekre. Élete első triatlonján, három évvel ezelőtt a 750 méter úszást, a húsz kilométeres kerékpáros távot és az öt kilométer futást mindössze 1 óra 18 perc alatt teljesítette. Egyre több versenyen vesz részt, nemcsak a parasportolók bajnokságain, hanem az épekén is. Utóbbi számára egy jó edzés, de egyre többször a dobogóra is feláll. Versenytársai sokszor csak a gratuláló kézfogásnál döbbennek rá, kivel és mivel is állnak szemben.


Az idei évben Palkovits Tamás már mindenhova eljutott, ahová tervezte, pedig a nevezéseket és a felkészülést is saját magának kell finanszíroznia. A marosvásárhelyi duatlon világbajnokságon az enyhén sérült parasportolók (PTS 5) között második lett, ma a duatlon ranglistán a felnőtt férfi III-as kategóriában (vagyis a 30-35 évesek között) ő az első. Az országos triatlon bajnokságon pedig háromszor léphetett a dobogóra.

– Jó év volt, csak azt sajnálom, hogy eddig nem versenyezhettem soproni színekben. A SMAFC segítségével viszont a következő szezonban már a városért és az egyetemi klubért is hajthatok – mondta eltökélten az ifjú sportoló.

Forrás: SMAFC

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...