Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tánc a levegőben
A szépség, a technika, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció és az erőnlét sportága a légtánc, amelyet Sopronban is egyre több gyermek ismer meg

Nem tömegsport: egy csoportba csak nyolc fő járhat egyszerre

Tánc a levegőben

| Rázó László | Sport

Egy különleges sporttal, a légtánccal ismerkedhetnek meg az érdeklődők már Sopronban is. Duics Diána edző–oktató elmondta: örömére szolgál, hogy népszerűek a foglalkozásai, és egyre több fiatal kapcsolódik be a légtánctréningekbe.

A légtánc a cirkuszok világából induló sportág, amely akrobatikus elemeket is tartalmaz. Az „air dance” azért jött létre, hogy a porondon megcsodált gyönyörű mozgásforma a nagyközönség számára is elérhetővé váljon. A légtánc Duics Diánának köszönhetően már Sopronban is választható sportág, ráadásul egyre több fiatal ismerkedik meg vele.

– A szépség, a technika, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció és az erőnlét sportága a légtánc – mondta Duics Diána. – Összetett sportról van szó, amelyhez speciális eszközöket használunk: a silk egy függönyszerű textil kellék, amelyen különböző technikai kötéseket használva lehet az elemeket bemutatni. A hammock pedig egy hasonló anyagból készült eszköz, amelynek két pontja a mennyezeten rögzített, így létrejön egy hurok, mely a kezdőknek könnyebbséget jelent a silkkel szemben. Mindkét eszköz biztonsággal megtartja az emberi test súlyát, így következnek a légtáncos elemek.

A különböző elemekből álló gyakorlatok zenei aláfestéssel állnak össze egy komplett koreográfiává. Az edző szerint örömteli, hogy már fiatal csoportokat is oktathat.

– A gyerekeknél 6–9 és 10–14 éves korosztályok vannak – tudtuk meg az oktatótól. – Sokat dol­­gozunk a kicsikkel talajon, fontos, hogy észrevétlenül, já­­tékos formában sajátítsák el a lég­­tánchoz szükséges, speciális mozdulatokat. A gyerekek többsége szeret felmászni a különböző tárgyakra, nincs bennük félelemérzet, ezért is szeretik meg hamar a légtáncot.

Duics Diána hozzátette: a lég­­tánc nem tömegsport, a trénertől különleges odafigyelést igényel az oktatás, ezért egy-egy gyerekcsoportba csak nyolc fő járhat egyszerre. A nyári szünet után szeptembertől indulnak ismét légtánctréningek.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.