Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tanít és kosárlabdaedző

| Rázó László | Sport

Összesen hét évig volt soproni játékos Balogh „Bubu” Judit. Az egykori kiváló kosárlabdázó komoly sikerek részese volt városunkban, hiszen az első bajnoki cím, majd az első nemzetközi siker, a Ronchetti Kupa-győzelem idején is Sopronban szerepelt.

– Mostanában többször is téma volt az első soproni bajnoki cím megszerzése, hogy emlékszel vissza arra a szezonra? 

– Magam is megnéztem a feltöltést a videomegosztó oldalon, érdekes volt látni… Érzelmileg is, de szakmailag is: a játék óriásit változott azóta. Az azonban akkor is igaz volt, hogy a keret meghatározza a csapat játékerejét. Amikor azt a soproni csapatot összerakták, már borítékolható volt, hogy nem a 7. helyért fogunk küzdeni. Csávás Andi, Pásztói Krisztina, Kovács Andi, Winter Ica vagy Orbán Móni olyan játékosok voltak, akiket bármely más csapat szívesen tudott volna soraiban.

– Meghatározó szereped volt a bajnoki cím megszerzésében?

– Tudatos építkezés hozta az akkori bajnoki elsőséget, ebben természetesen nekem is fontos részem volt. Talán az akkori kosárlabdában nagyobb szerepe volt az egyéni teljesítménynek. Ettől függetlenül egy ember sem meccset, sem bajnokságot nem tud nyerni. Jó csapatunk volt, amelyben nem domináltak a külföldiek. Ez ma már elképzelhetetlen.

– A bajnoki cím után eligazoltál, később azonban hat évre visszatértél városunkba. Mennyire lettél „soproni”?

– Hat évig éltem Sopronban, nyilván megszerettem a várost, az embereket, a kosárlabdaközeget és azt a profizmust, ami már akkor is jellemezte a klubot. Nem jellemző, hogy egy jó képességű kosárlabdázó ennyi szezont eltöltsön egyetlen klubnál, ehhez már nem elég az anyagi kötődés, más is szükséges. Emellett sikeres szakasz is volt a klub életében, hiszen Ronchetti Kupa-győzelmet és magyar bajnoki címeket is szereztünk. Szép időszak volt.

– Sosem merült fel, hogy edzőként visszatérj Sopronba?

– Komolyan soha, ha lett volna ilyen megkeresés, elgondolkodom rajta. Hosszú ideje edzősködöm, viszont nem főállásban: a Testnevelési Egyetemen tanítok, mellette vezetem a BEAC edzéseit. 13 évig voltam a csapat játékosa és már 16 éve vagyok a vezetőedzője. Érdekes kihívás lehet a főállású edzőség, amely elengedhetetlen egy olyan csapatnál, amely komoly célokért harcol. Ennek azonban jelenleg nincs reális esélye. Elméletben oktatok az egyetemen, gyakorlatban pedig vezetem a BEAC edzéseit. Ez a kettő így tökéletesen kiegészíti egymást.



Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.