Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra kupagyőztes a Sopron Basket
Fotó: MKOSZ – Girgász Péter

Fegyverneky Zsófia a torna legértékesebb játékosa díját (MVP) is elnyerte

Újra kupagyőztes a Sopron Basket

| Rázó László | Sport

Megvan az idei első trófea! A Sopron Basket női kosárlabdacsapata megszerezte a Magyar Kupa-győzelmet. Ez pedig azt is jelenti, hogy a klub történetében tizedik alkalommal végzett az élen a Magyar Kupában.

Az idei nyolcasdöntőt Budapesten, a Gabányi-csarnokban rendezték. A negyeddöntőben az FCSM Csata volt a Gáspár tanítványok ellenfele, a győzelem pedig nem volt kérdéses. A végeredmény: Ludovika-FCSM Csata – Sopron Basket: 53–88.

Érdekesség, hogy a másik ágon még a nyolc között kiesett a bajnokság talán legjobb formát mutató csapata, az UNI Győr együttese.

A Sopron Basketre a Szekszárd várt az elődöntőben, a Gáspár tanítványok pedig mindjárt az első negyedben 33 ponttal szórták meg a tolnaiak kosarát. Végig vezetett a soproni együttes, amelyben Jeca Brooks és Gaby Williams is 19 pontig jutott. A végeredmény: KSC Szekszárd – Sopron Basket: 56–77.

Vasárnap este így kupadöntőt játszhatott a soproni együttes, a fináléban pedig a DVTK volt az ellenfél. Kiélezett döntőt azonban nem láthattak a tévéképernyők előtt ülő szurkolók: az első két negyedben gyakorlatilag elsöpörte a Diósgyőr ellenállását a Sopron, pontos kinti dobásaival nem tudott mit kezdeni a miskolci együttes. ­Varga ­Alíz két hármast dobott a harmadik negyedben, a csapatnak pedig csaknem minden második triplája pontos volt. A meccs lényegében a nagyszünetre eldőlt, állandósult a 20 pont fölötti különbség. Az utolsó négy percben már a magyar fiatalok kapták meg a lehetőséget, egyszerre lépett pályára a „három ­Varga”: ­Alíz, Sára és Kamilla, de ­Czukor Dalma is sok játékpercet kapott. A végeredmény: ­Aluinvent DVTK – Sopron Basket: 56–79.

A lefújás után a játékosok és a stábtagok hatalmas ünneplésbe fogtak, hiszen a győzelemmel története során 10. alkalommal lett első a Magyar Kupában a Sopron Basket. A vándorserleg tehát ismét városunkba kerül – sorozatban harmadik alkalommal.

Örömszavak

Érthetően elégedetten értékelte a Magyar Kupában szerzett elsőséget a Sopron Basket vezetőedzője, Gáspár Dávid, akinek vezetésével már második alkalommal szerezte meg a trófeát az együttes.

– Nagyon boldog vagyok és végtelenül büszke a játékosokra! – kezdte Gáspár Dávid. – Óriási siker ez, hiszen a klub tizedik kupagyőzelméről beszélhetünk. A döntőben is jól játszottak a lányok, és bár kiválóan, magas dobószázalékkal kezdett a Diósgyőr, képesek voltunk váltani, komoly előnybe kerültünk, ezt pedig sikerült is megtartani a finálé végéig.

Fegyverneky Zsófia nemcsak a kupagyőzelemért járó serleget, hanem a legértékesebb játékosnak (MVP) járó díjat is átvehette a kupadöntőt követő díjkiosztón.

– A döntő elején kicsit lassan alkalmazkodtunk a DVTK vegyes védekezéséhez – nyilatkozta lapunknak a csapatkapitány. – Amikor azonban felvettük a ritmust, egyértelműen domináltunk a mérkőzésen, azt hiszem, nem sok kérdés maradt a találkozó végére. Kiváló az idei csapatunk, minden egyes játékosra, csapattársra jellemző, hogy megérti: folyamatosan magas szinten kell dolgozni a sikeres szereplésért. A játékunk és már az edzéseink is rengeteg energiát igényelnek, de ennek köszönhető ez a nagyon sikeres idei szezon. Ha előretekintünk, az is látható, hogy az Euroliga negyeddöntőjében a hibáinkat is javítani kell, ez kulcsfontosságú lesz a nemzetközi porondon.

FIBA-bejelentés: Újabb soproni „buborék”

A soproni pályázat ismét nyertesnek bizonyult: a FIBA múlt héten bejelentette, hogy a Sopron Basket rendezheti az egyik Euroliga negyeddöntő mérkőzéseit, amelyet az idei szezonban megszokott „buborékrendszerben” bonyolítanak le. Ez azt jelenti, hogy a ­Sopron Basket hazai pályán játszhatja le mindkét negyeddöntős mérkőzését a francia rivális Lyon ellen. A mérkőzéseket március 17-én, szerdán, illetve március 19-én, pénteken rendezik, a továbbjutás a két mérkőzés alapján dől el.

Kapcsolódó cikkek