Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Veretlenül az Euroligában
A Sopron Basket elképesztő teljesítményt nyújtott az Euroligában: a négy hazai mérkőzés után a két franciaországi meccsét is megnyerte, így a négyesdöntőért játszhat. Fotók: fiba.com

Jelena Brooks: A védekezés a kulcs a győzelmekhez, jól összeállt a csapat

Veretlenül az Euroligában

| Rázó László | Sport

A nem­zet­közi porondon is fantasztikus teljesítményt nyújt idén a Sopron Basket – az Euroliga csoportmérkőzésein sorra diadalmaskodott a női kosárlabdacsapat.

Gáspár Dávid együttese a „buborékos” rendszerben megvívott csoportmérkőzések mindegyikét megnyerte, így végül veretlenül jutott tovább. A soproni csapat múlt héten két újabb bravúrt végrehajtva a hazai pályán játszó Bourges Basket, majd a szintén francia Basket Landes ellen is győzni tudott. A Final Four, azaz a négyesdöntő eléréséhez így már csak egy párharcot kell megnyernie a csapatnak.

A franciaországi „buborékban”, a Bourges elleni meccsen úgy léphettek pályára a soproni hölgyek, hogy tudták: egy esetleges győzelem már biztos csoportelsőséget ér. A meccsen Fegyverneky, Williams, Brooks és Krajisnik is remekelt, a találkozót kézben tartotta a Sopron. A végeredmény: Sopron Basket – Bourges Basket: 74–67.

Pénteken aztán a papíron gyengébb Basket Landes következett – ráadásul a soproni együttes már biztos csoportgyőztesként léphetett pályára. Gáspár Dávid csapata azonban komolyan vette a feladatot, és már az első negyedben állva hagyta ellenfelét. A találkozó végül soproni örömjátékot hozott, a fiatalok is bőven kaphattak játéklehetőséget. A végeredmény: Basket Landes – Sopron Basket: 54–84.

– Fantasztikus érzés, hogy végül veretlenül, hat győzelemmel tudtuk zárni az Euroliga-csoportkört – összegzett Gáspár Dávid vezetőedző. – Fontos, hogy a hazai meccsek után most két idegenbeli találkozón is bizonyítottuk versenyképességünket. Rendkívül büszke vagyok a lányokra, akik hihetetlenül sokat és keményen dolgoztak ezekért a sikerekért. Nagyon jó érzés most már arról beszélni, hogy a négyesdöntőért játszhatunk. A második meccsen a fiatalok is kaptak lehetőséget, amellyel éltek is, ez pedig fontos a magyar játékosok fejlődése szempontjából.

A Sopron Basket újabb francia csapattal csaphat össze a Final Fourért: a Lyon ellen oda-visszavágós rendszerben dől majd el, melyik csapat lehet részese a 2020/21-es Euroliga négyesdöntőjének.

Jeca: tökéletesen működik a rendszerünk

Jelena „Jeca” Brooks sokat tett azért, hogy a Sopron Basket meg tudja nyerni mindkét bourges-i mérkőzését. A rutinos játékos mindkét találkozón húsz pontot dobott.

– Fontos volt számunkra, hogy a „buborékos” rendszerben az első meccseinket Sopronban játszhattuk, ez erőt és plusz energiát adott a csapatnak – értékelt Jelena Brooks. – Gáspár Dávid rendszere tökéletesen működik, minden játékos helyét pontosan megtalálta a csapatban. A védekezés a kulcs a győzelmekhez, nagyon jól összeálltunk mostanra. Tavaly is jó együttesünk volt, de idén még jobb. Vannak persze gyengébb periódusok, de a franciaországi meccseken ezek öt percig tartottak, miközben 35 percig tökéletesen végrehajtottuk a feladatainkat védekezésben és támadásban egyaránt.

A kosárlabdázó szerint ­Bourges-ben a hazaiak ellen óriási dolog győzni, ebben most segítségükre volt a „buborékos” rendszer, hiszen így a francia csapatot nem biztathatták a nézőik. A játékos azt mondta: a kiváló egyéni teljesítménye a csapatjátéknak köszönhető. Szerinte most a legfontosabb, hogy a magyar bajnokság mérkőzéseire, a bajnoki alapszakasz megnyerésére koncentráljon a csapat. Óriási eredménynek tartja a 8 közé kerülést az Euroligában, azzal pedig egyelőre nem foglalkozik, hogy milyen esélyekkel vágnak neki a negyeddöntőnek, hisz még az sem dőlt el, hogy hol rendezik a következő „buborékot”. 

Kapcsolódó cikkek