Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vízben a legkisebbek
A legkisebbek meccsein még nem számolják az eredményt. A gyerekek közül mindenkinek játszania kell az 1. és 2. negyedben. Fotó: Németh Péter

Az összetett sport kiválóan fejleszti a gyerekek mozgáskultúráját

Vízben a legkisebbek

| Munkatársunktól | Sport

A legfiatalabb versenyző korosztály képviselői szálltak medencébe hétvégén Sopronban. A dunántúli vízilabdaliga „baby” korosztályában a 9–10 évesek játszottak mérkőzéseket.

Fent Gergő, a Soproni Vízilabda Sport Egyesület edzője elmondta: a kicsikre speciális szabályok vonatkoznak, játszanak ugyan mérkőzéseket, az eredményt ugyanakkor nem számolják.

– Fontos szabály a baby korosztályban, hogy a mérkőzésre nevezett játékosok közül mindenkinek kötelező szerepelnie az első és második negyedben – mondta a vízilabdaedző. – A harmadik és negyedik játékrészben aztán már szabadon cserélhetnek a trénerek. Ebben a korosztályban is 7 percesek a negyedek, futóórával mérik az időket.

Fent Gergő hangsúlyozta: fontos, hogy aki a vízilabdát választja, minél hamarabb megtanulja az alapokat. A legideálisabb az, ha hét–nyolcévesen, tehát elsős–másodikasként kezd el egy gyerek vízilabdázni. A sportág összetett mozgásból áll, rendkívül jó hatással van a gyerekek fejlődésére.


– Kiválóan kell úszni a vízilabdához, ez ad egy alapot – folytatta a tréner. – Meg kell tanulniuk a gyerekeknek az egy az egy elleni küzdelmet, ami kemény fizikumot igényel. Ez fontos, hiszen mérkőzések dőlhetnek el azon, hogy ki a jobb a fizikai kontaktus alkalmazásában. A fizikumot erősíti az is, hogy a vízben folyamatosan dolgozni kell a lábakkal már ahhoz is, hogy a játékosok a felszínen maradjanak. Ha ehhez hozzávesszük a folyamatos fel-alá úszást védekezésben és támadásban, megérthetjük, miért ad olyan kiváló fizikumot a vízilabda.

Az összetett sport kiválóan fejleszti a gyerekek mozgáskultúráját, jobb lesz a térérzékelésük és a tájékozódásuk is. Mindemellett csapatsportról van szó, ami kellő fegyelmet kíván, egymásért kell küzdeniük a gyerekeknek, meg kell tanulniuk, hogy a csapatért játszva tudnak csak eredményeket elérni.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek