Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A karácsonyi túlevés ellen

A dietetikus válaszol

A karácsonyi túlevés ellen

| Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Új rovatunkban Németh Kinga soproni dietetikus ad hasznos tippeket, valamint cáfolja a tévhiteket.

Narancs, vanília, fahéj, szegfűszeg és a frissen sült diós bejgli illata járja át hamarosan a mindennapokat, és karácsonyi finomságok kerülnek az asztalunkra. Fontos, hogy az év ezen időszakában is próbáljunk tudatosan táplálkozni.

A magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás beépíthető, hiszen nincs tiltott élelmiszer. Fontos, hogy ez a pár nap ne a megszorításokról szóljon. Helyette fordítsunk figyelmet a nyersanyag-válogatásra: zsírszegény alapanyagokat használjunk, zsír helyett a sütőben készítsük el a fogásokat, a süteményeket édesítsük gyümölccsel, aszalványokkal! Válasszunk rostdús köreteket, színesítsük zöldségekkel! Tervezzük meg előre a tányérunkat, és élvezzük az ízeket!

Az ünnepek alkalmával is kapjon helyet naponta 4–5 adag zöldség és gyümölcs, akár kisétkezésre fogyasztva! Iktassuk be a többszöri, kisebb mennyiségű étkezést, de kerüljük az egész napos csipegetést! Így megelőzhetjük azt, hogy az ünnepi vacsora adagja kétszeresére nőjön. Étkezésünkkor rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete, ezzel az emésztőrendszerünk munkáját megkönnyítve elkerülhető a puffadás, kellemetlen teltségérzet, hasi fájdalom. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szintén elengedhetetlen, 1,5–2 liter víz formájában.

Ha próbálkoznánk valami újjal: házi készítésű szaloncukor

Hozzávalók: 50 dkg mazsola vagy vörösáfonya, 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg kókuszreszelék, 1 kisebb narancs reszelt héja, csipetnyi őrölt fahéj, 5 dkg méz (elhagyható)

Elkészítés: A mazsolát/vörösáfonyát forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt narancs héját fűszerezzük fahéjjal, összekeverjük. Leöntjük az aszalványról a vizet, mindent egy fémkéses robotgépbe dobunk, összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a masszát, kezünkben szaloncukor formájúra alakítjuk.

Németh Kinga dietetikus

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...