Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A karate mint életforma
Ferenczi Emőke Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

A karate mint életforma

| Madarász Réka | Sztárok

Azoknak a kivételes nőknek az egyike Ferenczi Emőke, akik felnőtt fejjel kezdtek el karatézni, és magas szintre jutottak. Az eltökélt hölgy nemcsak űzi, hanem éli is a sportot.

A fia edzésén kapott kedvet Ferenczi Emőke a kyokushin karatéhoz. Csongor, aki már kétszer is szerepelt újságunkban (Legutóbb: Feketeöves karatés lett, Soproni Téma, 2022. március 16.), azóta többszörös magyar bajnok és Európa-bajnok. Lánya, Csenge pedig most készül a fekete öv megszerzésére.


– Eleinte, amikor Csenge még táncolt, egyedülálló anyaként a legnehezebb hármunk programjának az összehangolása volt – mesélte Emőke. – Aztán hamarosan a lányom is csatlakozott hozzánk. Egészen kivételesnek tartom, hogy mindhármunknak ugyanaz lett a szerelme, bár a gyerekeimnél egyáltalán nem erőltettem.

Emőke most már háromdanos, feketeöves mester, és edzéseket is tart a SMAFC Karate Szakosztályában. 15 év kemény munkája fekszik ebben az eredményben. Tavaly augusztusban kapta meg a 3. dant, a 4.-re pedig még négy évet kell várnia.

– Bánom, hogy nem találkoztam előbb a karatéval, annyi mindent kaptam tőle – folytatta. – Elsősorban magabiztosságot. Ez nem a csapatjátékosok sportja: itt egyedül én szenvedek meg mindenért, de a dicsőség is az enyém. Tartást, fegyelmezettséget ad. A karaténak köszönhetően meg tudtam teremteni a sport, a magánélet és a munka egyensúlyát az életemben.

Saját bevallása szerint Emőke mint edző nagyon szigorú. Mindig azt mondja a klubtársainak, hogy „Csak azt várom el tőletek, amit magamtól”. Az viszont nem kevés. Viszont mindenki magának állítja fel a mércét. A kitartó hölgy edzői képzésre jár, és az a terve, hogy a kortársainak is tart majd edzéseket.

– A kortársaim nagyon elveszettek. Nem hibázhatnak, mert a regeneráció náluk már rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

A fiatal edzők pedig nem biztos, hogy tudják, mire van szüksége egy idősebb testnek – tette hozzá. – Soha nem szabad a fiatalokkal összehasonlítanunk magunkat, csakis saját magunkkal. A karate mély önismeretet adott: megtudtam, hol vannak a határaim, és megismertem a gyerekeimet is. Csodálatosnak tartom, amikor az ember együtt izzad a gyerekeivel. Csenge felkészülésében komoly szerepet vállaltam: itt vagyok neki mankónak, és öröm, hogy kéri a segítségemet.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...