Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A nyugodt mindennapokért

| Madarász Réka | Sztárok

Nem kell drága tanfolyamokat elvégezni, speciális ülőpozíciókban elhelyezkedni, de még csak spirituális beállítottságúnak sem lenni ahhoz, hogy valaki gyakorolja a mindfulnesst. A technika rendkívül egyszerű, ám annál hatékonyabb.

Mindössze nyugodt környezet és néhány perc önmagunkra figyelés szükséges a mindfulness meditációhoz, amit többnyire tudatos jelenlétnek, éber figyelemnek vagy jelentudatosságnak fordítanak. A módszernek köszönhetően megtanulhatunk az elménkkel bánni, és képesek lehetünk jelen lenni életünk minden egyes pillanatában.  

– Gyakran használom a tanácsadás során ezt a technikát azzal a céllal, hogy a klienseim képesek legyenek tudatosan, szinte kívülről figyelni magukat, így teremtve távolságot önmaguk és az érzéseik, gondolataik között – osztja meg velünk tapasztalatait Ujfaludi Anna tanácsadó pszichológus. – Ha rendszeresen meditálunk, az nem azt jelenti, hogy később nem lesznek az életben nehézségeink, viszont jobban tudjuk majd kezelni azokat.

Ha például napokig szoktunk rágódni a problémáinkon, akkor a módszernek köszönhetően észrevehetjük, hogy mit teszünk, és dönthetünk úgy, hogy nem vonódunk bele érzelmileg a helyzetbe, hanem úgy nézzük, mint egy filmet, kívülről. A mindfullness lényege a légzés, továbbá a testi és a lelki érzetek megfigyelése. Azt, amit érzünk, nem kell lecserélni valami jobbra, egyszerűen el kell fogadni, és ezáltal megszűnik a belső harc, az ellenállás vele szemben.

– Ha valaki otthon mindennap végzi a mindfulness meditációt, kifejlődik az a képessége, hogy a középpontjába tud kerülni, meg tud állni egy pillanatra, így jobban fogja kezelni a stresszt, a félelmeket, a szorongást, sikeresebb lesz a kommunikációja. A hatás már három hét után tapasztalható – fejezi be Anna. – Az ár, amit mindezért fizetni kell: a folyamatos gyakorlás. Nem szabad abbahagyni, legegyszerűbb e párperces elcsendesedést beépíteni a napirendünkbe. Mivel életünk utolsó napjáig változik az agyunk, sosem késő elkezdeni.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...