Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szép szülésélményért

| Madarász Réka | Sztárok

Tavasszal indított először – hiánypótló jelleggel – két szakember és egyben többgyermekes anyuka babaváró csoportot városunkban. Már a harmadik turnusra járnak a kismamák, és mindannyian pozitív tapasztalatokról számolnak be.

A szülésre és szülőségre felkészítő csoport vezetői mind az információátadásra, mind a lelki munkára nagy hangsúlyt fektetnek. A várandósok megtudhatják, milyen vizsgálatok várnak rájuk, felkészülhetnek a testük változásaira és a szoptatásra.

– A szép szülésélmény alapja a bizalom és a biztonság – számolt be a tapasztalatairól Ujfaludi Anna tanácsadó pszichológus és dúla. – Akkor érezzük magunkat biztonságban, ha tudjuk, mi fog történni, és hogy amin átmegyünk, az egy normális folyamat. Ez a fajta ellazult állapot hozzásegítheti a kismamákat a természetes szüléshez.

A csoportvezetők fontosnak tartják, hogy a résztvevők személyes élettörténeteit is megbeszéljék, például fontos tudatosítani, milyen szokásokat, hiedelmeket hozunk a származási családunkból, legyen átgondolt döntés, hogy ezek közül mit tartunk hasznosnak, mit szeretnénk valójában továbbvinni, s melyeket lenne jobb elengedni.

 – A várandósság és a szülés jó lehetőség arra, hogy változtassunk dolgokon, melyeken eddig is akartunk, de nem sikerült, ugyanis fellazul a személyiség struktúrája, olyan kapuk nyílnak ki, amik eddig nem – folytatta Nád­udvari Rita szülésznő és családterápiás konzultáns. – Ebben az időszakban minden nő gyökeresen megváltozik, azonban nem mindegy, hogy ezt mennyire tudatosan teszi. Sokat jelent a kismamáknak, hogy átélhetik, nincsenek egyedül a problémáikkal. A bizalmi kapcsolat később is megmarad köztük, és sokan szükségét érzik, hogy beszámoljanak az élményeikről. A foglalkozások folyamatosan indulnak, jelentkezni az annamaluja@gmail.com címen lehet.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...