Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zene mindenkié!
A Brass Brothers ma már állandó résztvevője a városi és környékbeli rendezvényeknek.

A zene mindenkié!

| Kóczán Bálint | Sztárok

Régi zenésztársak elhatározásából több mint 20 éve alakult meg a Brass Brothers. A soproni rézfúvós csapat azóta számos helyszínen fellépett, május 14-én pedig jubileumi koncertre készül.

– Több hónapos próbafolyamat után az első fellépésünk 2003. április 1-jén volt az Alpok TV-ben, ahol egy félórás műsort adtunk – mesélték a Brass Brothers tagjai. – Két testvérpár alkotta a formációt, kiegészülve egy kürtössel. Különböző stílusokban korábban már játszottunk, de mi szerettünk volna olyan ismert zeneszámokat is előadni, amelyeket ezekben a formációkban nem lehetett a stílus és a kotta hiánya miatt.

A rézfúvós csapat repertoárja egyre szélesedett, a hagyományos rézfúvós kvintettre írt darabok mellett már könnyűzenei, dzsessz és a múlt század békeidejében előadott zenék is szerepelnek műsoraikban, de a Sopronban méltán népszerű polka–keringők sem hiányozhatnak.

A Brass Brotherst a sikeres indulás után egyre több helyre hívták, ma már állandó résztvevője a városi és környékbeli rendezvényeknek.


– Vannak olyan programok, ahol már 20 éve minden évben fellépünk – folytatták a zenészek. – A Liszt Ferenc kerékpártúra nélkülünk el sem indul. De ilyen a harkai evangélikus templom adventi koncertje is. Közben Bécsben is több alkalommal zenéltünk.

A rendszeres programjaik mellett mindig érkeznek extra felkérések, talán az egyik legérdekesebb az volt, amikor 2010-ben egy olasz rajzfilmes cégnek dolgoztak a soproni fúvósok.

A Brass Brothers május 14-én, vasárnap 15 órától ünnepi koncerttel emlékezik meg az együtt töltött 20 évről a Liszt-teraszon, amelyre vidám dalokkal és meglepetésekkel készülnek.

– Valljuk, hogy a zene mindenkié, és ezt szeretnénk a jövőben is megmutatni. Ha hívnak, akkor megyünk, és élvezzük – zárták.    

A Brass Brotherst Kránitz Péter (trombita), Friedrich Marcell (trombita), Kiss Károly (kürt), Friedrich Gergely (harsona) és Kránitz József (tuba) alapította. Az évek folyamán többen is cserélődtek a tagok közül, így az alapítók közül csak ketten (Friedrich Gergely és Kránitz József) maradtak az eredeti felállásból. Sajnos Marci már fenn zenél az angyalokkal. A formáció egyre fiatalabb, mivel már Gergő fia, Artúr is ott van a dobok mögött. Mellettük még Szabó Richárd (trombita), Vass László (trombita) és Varga Bálint (kürt) alkotja jelenleg a csapatot.


Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...